Україна і світ

ЄС відтепер називатиме Абхазію та Цхінвалі окупованими територіями Грузії

Євросоюз відтепер називатиме грузинські території Абхазії та Цхінвалі “окупованими” замість “сепаратистських” регіонів, як це було раніше.

Відповідне рішення щодо зміни термінології в називанні територій Грузії в ЄС ухвалили під час засідання постійних представників країн Європейського Союзу ще в травні, пише видання Netgazeti, яке отримало відповідь від Генерального секретаріату Ради ЄС.

Окуповані території Грузії

У документі йдеться про те, що органами ЄС була підтримана пропозиція Європейської служби зовнішніх дій щодо формулювань “окуповані самопроголошені регіони Абхазії та Південної Осетії”, коли відбувається комунікація із грузинською громадськістю та владою.

Зараз дивляться

У минулому Європейський Союз використовував термін breakaway (дослівно “ті, що відкололись”) щодо Абхазії та Цхінвалі. За смислом подібне формулювання було близьке до “сепаратистських” регіонів. Подібні називання окупованих регіонів Грузії час від часу були предметом критики з боку офіційного Тбілісі.

Як зазначає Netgazeti, після офіційного рішення про зміну термінології перша заява із відповідним формулюванням прозвучала 9 червня, коли парламентські “вибори” в окупованому регіоні коментував верховний представник ЄС Пітер Стано.

Зазначається, що документ остаточно ухвалили на засіданнях Ради ЄС 13-14 травня.

Російсько-грузинська війна

Вторгнення Росії в Грузію відбулось на початку серпня 2008 року.

Вже наприкінці серпня офіційна Москва визнала “незалежність” Абхазії та “Південної Осетії”, а згодом РФ почала підтримувати сепаратистів і надавати громадянство мешканцям регіону.

Частина російських військ досі залишається на території окупованих грузинських територій.

Детальніше про серпневу російсько-грузинську війну 2008 року – читайте на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 23:43:04