Україна і світ

Нова фінансова криза в Україні та світі: чи варто чекати катастрофи

У понеділок, 5 серпня, японський фондовий ринок упав на 12%, а американський втратив 2 трлн доларів капіталізації. Однак 6 серпня фондовий ринок Японії зріс одразу на 10%, а американські індекси продовжують зростати. Дехто пригадав події 2008 року й почав пророкувати американську рецесію та світову кризу.

Факти ICTV дізнавалися, чи буде нова фінансова криза і як це позначиться на Україні.

Чи варто очікувати нову світову фінансову кризу

Інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначає, що поки немає причин вважати, що настає повноцінна криза на фінансових ринках. Він вважає, що потрібно почекати трохи довше.

Зараз дивляться

Винуватцем процесу коливань на фондовому ринку став страх рецесії серед американців. Адже кілька років економіка США була досить сильною. Але дані на ринку праці були невтішними, що і спричинило певні страхи, які стали причиною розпродажів.

Експерт зазначає, що в серпні на ринку зазвичай дуже низька ліквідність через відпустки. Тому будь-які коливання викликають досить серйозну амплітуду. Експерт вважає, що скоріш за все наразі відбувається певна корекція, тому немає сенсу панікувати. Інвестиційний банкір зазначає, що ринки дуже довго зростали та накопичували купу дисбалансів. Крім того, американський регулятор підняв ставки, що може стати спусковим гачком для нової економічної кризи.

Сховатися від кризи, використовуючи біткоїн, не вийде. Адже саме ця криптовалюта є спекулятивним активом та індикатором схильності до ризику. Але під час серйозних потрясінь власники біткоїнів починають продавати крипту, яка є найбільш ризикованою. На думку експерта, якщо почнеться справжня економічна криза, то лусне бульбашка біткоїна, адже нічого не зможе захистити цей актив.

Чи буде фінансова криза в Україні

Експерт зазначає, що поки триває війна, інтеграція України у світову економіку дуже обмежена. Тому певні коливання та проблеми на фондових ринках США ми могли б відчути лише через падіння цін на метал та руду. На думку банкіра, могла б змінитися і вартість нафти.

Експерт зазначає, що навіть якби був високий ризик світової фінансової кризи, навряд це суттєво вплинуло на рівень підтримки України союзниками. Адже гроші, які витрачаються на Україну, незначні в порівнянні з іншими витратами.

Економіка України, фінанси

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 17:14:08