Україна і світ

Реактори ЗАЕС не будуть запущені до завершення війни – гендиректор МАГАТЕ

Фото: УНІАН

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що жоден реактор Запорізької АЕС не буде запущений у роботу до закінчення війни України та повної зупинки бойових дій.

Така заява опублікована на сайті агентства.

Запорізька АЕС в умовах війни – заява МАГАТЕ

— Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається нестабільною. Регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, неодноразові перебої із зовнішнім електропостачанням, серед інших проблем, підвищують ризик ядерної аварії, – наголошує Гроссі.

Саме тому реактори енергостанції у регіоні мають залишатися у режимі “холодної зупинки”.

Зараз дивляться

Він нагадав, що 11 серпня на одній із градирень ЗАЕС виникла пожежа, пошкодження виявилися настільки значними, що градирню доведеться швидше за все знести.

— Наразі градирні не потрібні як частина механізму охолодження, оскільки всі шість реакторних блоків електростанції залишаються у стані холодної зупинки. Але команда МАГАТЕ продовжує роботу на її території для зменшення ймовірності ядерної аварії, – резюмував Гроссі.

Нагадаємо, Запорізька АЕС – найбільша атомна АЕС у Європі та дев’ята за величиною у світі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Станцію було окуповано російськими військами 4 березня 2022 року внаслідок вторгнення в Україну, а у вересні – у зв’язку з низкою погроз та регулярних обстрілів – роботу всіх шести енергоблоків було припинено.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 20:03:03