Україна і світ

Нова партія F-16 для України, повінь у Європі та землетрус у Румунії: новини 16 вересня

Фото: Факти ICTV

Європу накрили масштабні повені, які відчули Австрія, Чехія, Угорщина, Румунія, Словаччина та Польща.

У Румунії зафіксували землетрус, який відчули в Україні та Молдові.

Сили безпілотних систем доєднуються до Збройних сил України як окремий рід військ.

До кінця цього року Україна отримає від Данії ще одну партію винищувачів F-16.

Що відбулося в Україні та світі за добу 16 вересня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Масштабні повені в Європі

Масштабні повені охопили різні країни Європи, внаслідок чого є значні затоплення та загиблі.

Уже кілька днів сильні вітри та проливні дощі вирують на території Австрії, Чехії, Угорщини, Румунії та Словаччини. У Польщі прорвало дві дамби, внаслідок чого міста почали йти під воду.

Зокрема, в Австрії після повені місцева влада оголосила зоною лиха провінцію, що оточує Відень. У Нижній Австрії загинув щонайменше один рятувальник.

На Заході Австрії також випало до метра снігу, хоча нещодавно температура повітря сягала +30°C. Водночас у східній частині Австрії зупинялося залізничне сполучення.

Фото: Depositphotos

У Польщі біля Пачкува та Строне-Шльонські прорвало дамби, внаслідок чого затопило міста. Через повінь понад 350 дитячих садків, шкіл та навчальних установ призупинили заняття у чотирьох воєводствах.

За словами прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска, у районі Клодзко є загиблі, ще 1,6 тис. осіб евакуювали з міста.

У столиці Угорщини Будапешті надійшло попередження, що рівень води в річці Дунай ще підніметься на понад 8,5 м. Водночас на території Чехії було евакуйовано понад 10 тис. осіб внаслідок повені.

Землетрус у Румунії

Землетрус магнітудою 5,3 бала стався в Румунії. Його відчули в Одесі, Миколаєві, Запоріжжі, Харкові, Хмельницькому, Черкасах та Білій Церкві Київської області.

В Європейсько-Середземноморському сейсмологічному центрі зазначили, що епіцентр землетрусу розміщувався в Зоні Вранча в Карпатах на глибині 137 км.

Крім Румунії та України, підземні поштовхи також відчули на території Болгарії.

План перемоги України

Пункти плану перемоги України виписано вже на понад 90%, а наступного тижня його збираються показати союзникам, заявив президент Володимир Зеленський.

За його словами, необхідні для України кроки вже визначені абсолютно чітко. Йдеться про те, що може дати максимально сильні позиції для наближення реального та справедливого миру.

План перемоги України передбачає військове, політичне, дипломатичне та економічне наповнення. Також залучені ключові особи за кожним напрямом, пояснив президент.

Також глава держави провів Ставку верховного головнокомандувача, на якій приділили увагу намірам російських окупантів і ситуації в їхніх лавах.

За підсумками доповіді СЗР та ГУР, помітно погіршення дисципліни в російських підрозділах.

Водночас на Ставці обговорили інженерний захист на об’єктах критичної інфраструктури, календар завершення робіт, перелік заходів для покращення роботи центрів бойової підготовки та виробництва українських дронів.

Сили безпілотних систем у складі ЗСУ

Сили безпілотних систем доєдналися до Збройних сил України як окремий рід військ.

Відповідний законопроєкт №11507 підписав президент України Володимир Зеленський, який повернули до Верховної Ради.

Завдяки закону про Сили безпілотних систем унормовується правова база для створення окремого роду військ, затверджуються штатні посади для роботи з дронами, навчання, систематизації досвіду та масштабування виробництва.

Фото: Генштаб ЗСУ

Нова партія F-16 від Данії

Україна отримає ще одну партію винищувачів F-16 від Данії до кінця 2024 року, заявив міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

За його словами, Україні передали перші літаки F-16 у серпні цього року. Загалом Данія має надати ЗСУ близько 19 таких винищувачів.

Будівництво корветів для України

На замовлення України Туреччина будує корвети. Вони є власністю України, тому саме вона ухвалюватиме рішення, які стосуються цих військових кораблів.

Як зазначив посол України в Туреччині Василь Боднар, перший корвет Іван Мазепа проходить портові та ходові випробування. Очікується, що корабель буде готовим до експлуатації наприкінці року.

Ситуація у Курській області

Міністерство закордонних справ України звернулося до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста для гуманітарного реагування в районах Курської області Росії.

У відповідь на заклик МЗС прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков назвав звернення України до міжнародних організацій нібито провокацією. Проте в МЗС лише відповіли, що подібні заяви РФ є промовистими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як стверджує речник МЗС Георгій Тихий, реакція Москви на запит про залучення ООН та МКЧХ до гуманітарних зусиль у Курській області свідчить про зневагу РФ до гуманітарних потреб свого народу і страх, що міжнародні спостерігачі побачать реальну ситуацію.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 20:36:06