Україна і світ

У школі, гіпермаркетах та біля кафе: у Києві та Львові готували серію терактів

Фото: Офіс генпрокурора

У Києві та Львові чотири чоловіка, ймовірно, готували теракти. Наразі до суду скерували справи щодо цих осіб.

Про це проінформували в Офісі генпрокурора та Управлінні СБУ у Львівській області.

За інформацією слідства, напередодні 9 травня чоловіки готували серію масштабних підривів у будівельних гіпермаркетах і поблизу кафе у столиці.

У матеріалах справи зазначається, що таке завдання підозрювані отримали від свого російського куратора Юрія Сизова. Він є кадровим співробітником Головного управління Генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ).

За його вказівкою вони приїхали до Києва, де встановлювали вибухові пристрої у трьох будівельних гіпермаркетах. Саморобну вибухівку замаскували в упаковки з-під чаю — вона мала здетонувати у гіпермаркетах.

Як повідомляють у СБУ, одночасно чоловіки готували ще один вибух поблизу популярного столичного кафе. Для цього планували замінувати припарковане поруч авто.

Відомо, що Юрій Сизов відповідав за проведення диверсії, яка мала відбутися на Львівщині у лютому 2024 року. Тоді правоохоронці запобігли вибухам на одному із підприємств оборонного призначення.

СБУ затримала ймовірних агентів “на гарячому”, коли вони встановлювали вибухові пристрої у Київському гіпермаркеті.

Згодом затримали ще двох підозрюваних. Ними виявилися контрабандисти, які переправляли з Росії вибухівку для виконавців терактів. “Постачальники” вибухівки також мали допомогти з виїздом одного із підозрюваних до Росії.

У Києві знайшли 15 вибухових пристроїв, що замаскували під харчові продукти, ще чотири вибухівки виявили у Львові.

Усім обвинувачуваним інкримінують незаконне поводження з вибуховими речовинами та вибуховими пристроями (ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

Додатково одному із них — вчинення державної зради та замах на вчинення диверсії (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 113), іншому — незакінчений замах на вчинення терористичного акту (ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 258 КК України).

Крім того, двом учасникам інкримінують організацію незаконного перетину державного кордону України з рф (ч. 2 ст. 332 КК України).

Підготовка теракту у Львові

18 вересня невідомий користувач у своєму Telegram-каналі погрожував влаштувати стрілянину у школах Львова та вбити “якомога більше дітей”, писали у соцмережах. Нині його акаунт заблокували. Як виявилося, цей канал адмініструвався з Росії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що тривають оперативні заходи, спрямовані на встановлення осіб, причетних до поширення повідомлень.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-18 23:19:39