Україна і світ

До Ради внесли нову постанову про перейменування населених пунктів: коли розглянуть

Фото: Верховна Рада

Верховна Рада не підтримала перейменування понад 300 населених пунктів та районів в Україні в межах деколонізації та дерусифікації. За проголосували 208 депутатів, не вистачило 18 голосів.

Рада не підтримала перейменування 333 населених пунктів в Україні

Як повідомив  народний депутат та голова Спеціальної комісії з питань захисту ВПО Павло Фролов, парламентарі заблокували трибуну.

– Погоджувальна рада, найімовірніше, ухвалить рішення винести 3-5 найрезонансніших перейменувань в окремі постанови і переголосувати це питання, – зазначив депутат.

Біля трибуни зібралися члени всіх парламентських фракцій, окрім колишніх представників ОПЗЖ. Згодом депутати таки пішли на погоджувальну раду щодо постанови.

Перейменування населених пунктів: коментар Стефанчука

Оновлено. Пізніше голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що керівництво парламенту та фракцій внесе до Верховної Ради нову ухвалу, у якій приберуть 5 населених пунктів, з перейменуванням яких виникли проблеми.

– Ухвалили рішення, що ми, узгодженою радою – керівництвом парламенту та керівниками фракцій – внесемо нову постанову, де приберемо ці п’ять проблемних міст, сіл, селищ тощо в окремі постанови та проголосуємо цей пакет для того, щоб завершити деколонізацію України, – сказав Стефанчук на брифінгу у середу.

Далі буде зареєстровано два проєкти постанови, які потім будуть винесені на вибір зали.

Стефанчук уточнив, що попередньо йдеться про перейменування населених пунктів Южне, Южноукраїнськ, Синельникове, Первомайськ та Павлоград.

Крім цього, за словами спікера, Рада повернеться до ухвали про перейменування після того, як проголосує за всі ресурсні законопроєкти, які передусім потрібні для українського бюджету.

Йдеться про проєкт постанови № 11188 про перейменування географічних об’єктів, пов’язане з необхідністю приведення цих назв відповідно до вимог закону Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії.

Постанова пропонує перейменувати 7 районів, 15 міст, 56 селищ, 263 села, зокрема:

  • в Одеській області Южне — на Порт-Анненталь;
  • у Дніпропетровській області Новомосковськ — на Самар, Павлоград – на Матвіїв, Синельникове – на Ріднопілля, Першотравенськ – на Шахтарське;
  • у Луганській області Первомайськ — на Сокологірськ, Молодогвардійськ —на Отаманівку, Сєвєродонецьк — на Сіверськодонецьк;
  • у Львівській області місто Червоноград — на Шептицький;
  • на Миколаївщині місто Южноукраїнськ — на Гард, Первомайськ — на Ольвіополь;
  • на Харківщині Красноград — на Берестин, Первомайський — на Златопіль;
  • у Черкаській області місто Ватутіне — на Багачеве.

Постанова могла б набрати чинності наступного дня після опублікування.

Нова постанова про перейменування

Оновлено 19 вересня. 18 вересня на сайті Верховної Ради з’явилася нова постанова №12043 про перейменування 328 топонімів. Ініціаторами нової постанови є голова парламенту Руслан Стефанчук, його заступники Олександр Корнієнко та Олена Кондратюк, а також народні депутати: Давид Арахамія, Андрій Мотовиловець, Ірина Геращенко, Петро Порошенко, Володимир В’ятрович та низка інших.

За словами народної депутатки від Євросолідарності Ірини Геращенко, як компроміс з постанови виключили 5 населених пунктів, щодо яких зареєструють окремий документ, який голосуватимуть у жовтні.

Рішення щодо нових назв населених пунктів спочатку голосували місцеві органи влади. А тепер Верховна Рада має виконати волю громад і проголосувати дану постанову, зауважила Ірина Геращенко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вже сьогодні постанову №12043 розглянуть у залі Ради.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-19 00:38:32