Україна і світ

Надбання, а не тягар: доходи від українців в Чехії перевищили витрати на їх підтримку

Фото: Getty Images

Українці в Чехії приносять до чеського бюджету більше, ніж уряд витрачає на підтримку частини біженців.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив очільник Міністерства праці та соціальних справ Чехії Мар’ян Юрецький.

Видатки на українських біженців в Чехії

Він написав, що останніми днями в мережі піднялася неприємна хвиля ненависті до біженців з України, яку “дехто продовжує активно роздмухувати, стверджуючи, що ми дозволяємо собі допомагати занадто багато“.

– Ми спрямовуємо гуманітарну допомогу лише найбільш вразливим категоріям населення. Приблизно 25% біженців, а це близько 93 тис. осіб, її отримують. Понад половина з них – маленькі діти. На 150 днів ми надаємо 4860 крон на дорослого і 3490 крон на дитину. Після цього допомога для дорослого зменшується до 3 130 чеських крон, – пояснив Юрецький.

Крім того, витрати на житло також відображаються в загальній сумі допомоги. За його словами, з вересня закінчилася можливість безкоштовного надання екстреного житла, тому підраховані витрати на житло були скориговані з серпня. Для вразливих осіб ця сума становить 6 тис. чеських крон на місяць, для інших – 4 тис. чеських крон на місяць, пояснив міністр.

Чеський урядовець каже, що вразливі категорії населення, такі як люди з інвалідністю, маленькі діти та люди похилого віку, як правило, отримують більшу підтримку. Таким чином, середня щомісячна виплата на одну особу становить 7 336 чеських крон, що включає в себе житлову допомогу на додаток до гуманітарної допомоги.

– Різні торговці страхом користуються цим і навмисно розсилають фотографії заяв, де один з батьків просить допомоги для всієї сім’ї, наприклад, мати з 3 дітьми. Вони хочуть створити хвилю заздрості, ненависті і, на жаль, насильства, з якою вже стикається не тільки українська громада, а й наші чиновники. Я вважаю це абсолютно огидним, – написав він.

Дохід від українців у Чехії вище, ніж допомога частині біженців

Юрецький нагадав чеському суспільству, що українці приїхали до Чехії “не для того, щоб отримувати блага”, а для того, щоб вижити.

– Сім’ї з України дуже добре інтегруються в нашій країні, близько 75% дорослих швидко знайшли роботу, і вони дійсно не винні у тому, що Росія забрала у них дах над головою, а часто і більше, – написав він.

Міністр вказує, що цьогоріч уряд Чехії витрачає понад 600 млн на місяць на гуманітарні виплати.

– Важливо, що біженці з України вже давно приносять до нашого бюджету набагато більше, ніж ми витрачаємо на допомогу їхнім співвітчизникам! Вони є для нас надбанням, а не тягарем, – резюмував чеський урядовець.

Він також опублікував діаграму, на якій можна побачити, що українці вносять до бюджету Чехії більше, ніж чеський уряд дає частині українців на допомогу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, у серпні стало відомо, що лише за першу половині 2024 року 77% активних, новозареєстрованих іноземцями підприємств у Польщі, були відкриті українцями.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 22:45:04