Україна і світ

Трамп випередив Гарріс перед проведенням дебатів, але чимало виборців ще не визначились

Фото: Getty Images

Разом із наближенням 5 листопада, коли мають відбутися вибори президента США, зростає і напруга між 45-м президентом країни Дональдом Трампом та віцепрезиденткою Камалою Гарріс. І напередодні єдиних у цьому виборчому циклі дебатів між кандидатами, що відбудуться у вівторок, довкола Гарріс з’являється дедалі більше виборців, які вважають, що їм треба знати більше про неї, як про кандидата.

Відповідно, змінюється і попередній рейтинг кандидатів у президенти, про що свідчить соціологічного дослідження, проведене газетою The New York Times і коледжем Сієна.

Вибори президента США: національне опитування

За підсумками опитування, Трамп випереджає Гарріс на показниках 48% проти 47%, що не перевищує тривідсоткової похибки і практично не відрізняється від результатів опитування, проведеного наприкінці липня відразу після того, як президент Байден зняв свою кандидатуру на переобрання.

Зараз дивляться

– Можливо, у Трампа був важкий місяць після відходу президента Байдена і на тлі сплеску наснаги, який Гарріс принесла демократам. Але опитування показує, що його підтримка залишається напрочуд стійкою, – зазначає газета.

Результати по країні відповідають опитуванням у семи штатах, де вирішуватимуться президентські вибори, де Гарріс зрівнялася з Трампом або має невелику перевагу, згідно із середніми даними опитувань New York Times. У сукупності, опитування свідчать про напружені перегони, в яких може перемогти або програти будь-хто з кандидатів.

Сьогодні, в ситуації, коли до президентських виборів залишилося трохи більше восьми тижнів, в обох кандидатів мало можливостей змінити електорат. Однак щодо Трампа думки здебільшого вже усталилися. Водночас Гарріс усе ще невідома багатьом, пише NYT.

Інфографіка: Times/Siena

У цьому сенсі нове опитування підкреслює ризики і потенційні вигоди, з якими особливо зіткнеться Гарріс у вівторок увечері, коли вона і Трамп зустрінуться в ефірі ABC News на дебатах.

За даними опитування, 28% ймовірних виборців заявили, що їм необхідно дізнатися більше про Гарріс, тоді як тільки 9% заявили, що їм необхідно дізнатися більше про Трампа.

– Якщо взяти цих виборців разом із 5% виборців, які заявили, що ще не визначилися або не схиляються до жодного з кандидатів від основної партії, то вийде портрет електорату, який може бути більш мінливим, ніж здається, – пише газета.

За оцінкою NYT, деякі з тих, хто розглядає кандидатуру Гарріс, заявили, що все ще сподіваються дізнатися більше, перш ніж ухвалити тверде рішення, а дві третини з тих, хто хоче дізнатися більше, заявили, що їм хотілося б дізнатися про її політику, зокрема.

Загалом, опитування може осадити демократів після бурхливого підйому духу минулого місяця і стрімкого зростання підтримки Гарріс після невдалого виступу Байдена на дебатах.

– Гарріс зберегла деякі успіхи, яких вона досягла в ключових групах, де Байден втрачав популярність, – серед жінок, молодих виборців і латиноамериканських виборців, – але не дотягнула до традиційної сили демократів. Їй, як і раніше, не вдається домогтися солідної переваги серед латиноамериканських виборців – найважливішої демографічної групи, – пише NYT.

Як продовжує газета, якщо листопад ознаменується змінами, то Гарріс доведеться довести, що вона здатна їх забезпечити. Понад 60% ймовірних виборців сказали, що наступний президент повинен являти собою серйозні зміни порівняно з Байденом, але тільки 25% сказали, що віцепрезидент являє собою такі зміни, тоді як 53% сказали, що це зробив колишній президент Трамп.

Ставлення до політики кандидатів у США

Ще один тривожний знак для демократів: 47% ймовірних виборців вважають Гарріс надто ліберальною, тоді як 32% вважають Трампа надто консервативним.

Позитивним моментом для пані Гарріс є те, що демократи стали критикувати Проєкт 2025 як план чергового президентства Трампа. Колишній президент щосили намагався дистанціюватися від документа, складеного консервативним фондом “Спадщина” за участю союзників Трампа, в якому викладаються плани другого президентства Трампа.

Серед численних рекомендацій, що містяться в 900-сторінковому документі, Проєкт 2025 пропонує запровадити кримінальну відповідальність за порнографію, розпустити міністерства торгівлі й освіти, відкинути ідею абортів як медичної допомоги та знищити заходи із захисту клімату.

Три чверті ймовірних виборців заявили, що чули про Проєкт 2025, і 63% із них висловилися проти нього.

71% тих, хто чув про Проєкт 2025, заявили, що вірять у те, що колишній президент спробує втілити в життя деякі або більшість із тих принципів, які він відстоює.

Трамп також має перевагу в 13% у питанні, яке залишається найбільш важливим для виборців: економіка. Гарріс має перевагу в 15% щодо іншого головного питання: абортів.

Гарріс стикається з проблемою, коли виборці вважають її відповідальною за те, як адміністрація Байдена вирішувала деякі питання. Близько половини виборців, здебільшого республіканці, вважають, що Гарріс несе хоча б частину провини за зростання цін і проблеми з виведенням військ з Афганістану. І майже дві третини виборців, які представляють різні політичні спектри, сказали, що вона несе хоча б частину провини за проблеми на південно-західному кордоні.

У питанні про аборти Гарріс довіряє 54% виборців, порівняно з 39%, які довіряють Трампу. Проте 16% демократів і майже половина незалежних заявили, що не думають, що колишній президент спробує ухвалити закон, що обмежує доступ до абортів по всій країні.

Ставлення до особистостей кандидатів

Водночас нападки на характер і придатність Трампа для роботи на посаді, можливо, не працюють. Виборці лише трохи частіше, ніж Гарріс, вважають колишнього президента, якого двічі піддавали імпічменту і засуджували за 34 кримінальними статтями за фальсифікацію ділової документації з метою приховування секс-скандалу, що загрожував його президентській кампанії 2016 року, більш ризикованим вибором для країни. 54% вважають Трампа ризикованим вибором, тоді як 52% сказали те саме про Гарріс.

За даними опитування, 70% виборців заявили, що Трамп сказав щось, що вони визнали образливим. Майже половина виборців Трампа заявили, що в якийсь момент він їх образив, але вони все одно проголосували б за нього.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Різко розділилися думки про те, коли виборці визнали коментарі Трампа образливими. 94% відсотка виборців Гарріс сказали, що Трамп сказав щось, що вони визнали образливим, причому 78% заявили, що він образив їх нещодавно. Тоді як більшість виборців Трампа заявили, що він ніколи їх не ображав, 37 % із них сказали, що ображав, але не недавно.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-09 18:46:49