Україна і світ

Чисельність армії РФ збільшено ще на 180 тисяч: що це значить для України

Російський диктатор Володимир Путін збільшив штатну чисельність армії РФ на 180 тис. осіб.

Відповідний документ оприлюднений на порталі офіційної інформації Росії.

Збільшення чисельності армії РФ

Таким чином, з 1 грудня 2024 року чисельність армії РФ буде збільшена до 2 млн 389 тис. осіб, а чисельність військовослужбовців – до 1,5 млн осіб.

Крім того, президент РФ Путін розпорядився виділити російському Міністерству оборони гроші з державного бюджету на утримання цих військових.

Нагадаємо, минулого разу Путін збільшував чисельність армії РФ на 170 тис. осіб у грудні 2023 року.

Що значить збільшення чисельності армії в Росії

У Коментарі Фактам ICTV заступник директора українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь пояснює, що це збільшення чисельності армії є частиною плану, який пропонував Путіну колишній міністр оборони РФ Сергій Шойгу ще у грудні 2022 року.

Експерт пояснює, що збільшення чисельності пов’язане з тим, що в Росії існує штатний розклад чисельності збройних сил, а є та кількість військ, яка залучена до проведення тих чи інших операцій, зокрема в Україні. Втім, ці процеси напряму не корелюються між собою.

– Звісно, що залежність є, оскільки ніхто не буде збільшувати чисельність армії, якщо ти не ведеш війну. Якщо ти ведеш війну, то, теоретично, тобі потрібно більше особового складу для виконання різних завдань. Але прямої кореляції тут немає, – каже він.

Як пояснює експерт, за рахунок збільшення кількості військ, в Росії буде створено більше підрозділів, але це не означає, що вони одразу будуть відправлені на фронт, оскільки ці підрозділи ще потрібно створити та навчити, що відбудеться лише в 2025 році.

– Можна сказати, що Росія готується до операцій наступного року. Тобто збільшення чисельності – це про наступний рік, – пояснює він.

Самусь додає, що сьогодні у Росії є проблеми з резервами і це відчувається хоча б по тому, що досі російська армія не змогла підібрати методи для нейтралізації загроз у Курській області і якісного прориву на Донбасі.

Військовий експерт пояснює, що набір цих військ, для поповнення чисельності армії, в Росії відбуватиметься через підписання росіянами контрактів з Міноборони РФ.

– Російська Федерація має населення 140 млн людей. Я думаю, що 20 млн в них ще є, звідки брати. Я не бачу тут взагалі жодних проблем у тому, де брати особовий склад російській армії, – каже він і нагадує, що сьогодні за підписання контракту в окремих регіонах Росії з Міноборони виплачується близько $20 тисяч.

Тому проблемою є не стільки чисельність війська ворога, а й можливість Кремля це військо поповнювати та відновлювати, що відбувається коштом нафтодоларів.

Небажання РФ йти на мирні переговори

Паралельно із цим в Центрі протидії дезінформації при РНБО України пояснюють, що збільшення чисельності армії РФ свідчить про те, що Росія не готується до мирних переговорів, про що періодично кажуть як Путін, так й інші російські високопосадовці.

– Сьогоднішній документ вкотре засвідчив, що всі заяви Путіна, інших високопосадовців РФ та їхньої пропаганди про “готовність до мирних переговорів” – це лише імітація. Методичне збільшення армії – це підготовка до ескалації та тривалої війни, – пояснюють в ЦПД.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Таким чином указ Путіна також “розвінчав брехню роспропаганди про мінімальні втрати росіян в Україні”, додають в ЦПД, оскільки збільшення армії РФ майже на чверть за два роки свідчить про “величезні втрати ворога та прагнення компенсувати їх збільшенням кількості військових”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 19:46:52