Україна і світ

DASH-дієта як спосіб лікування гіпертонії – дослідження

Нове дослідження, опубліковане в The American Journal of Medicine,  показало, що DASH-дієта (з високим вмістом фруктів і овочів)  не лише знижує артеріальний тиск, а й зменшує ризик серцево-судинних захворювань і покращує здоров’я нирок.

Лікувальні властивості фруктів та овочів

Фрукти та овочі вже давно вважаються невід’ємною частиною здорового раціону. Їхні поживні властивості можуть стати справжніми ліками від багатьох хронічних захворювань.

Результати рандомізованого контрольного дослідження вчених це підтверджують. Для участі в експерименті були відібрані 153 пацієнтів з гіпертонією та макроальбумінурією (хворобою нирок), які мали високий ризик подальшого розвитку серцево-судинних захворювань.

Зараз дивляться

Людей було поділено на три групи та призначено тип харчування. У першій групі фрукти і овочі додавали до щоденного раціону.

Учасникам другої групи пропонували приймати бікарбонат натрію ( харчову соду) для зниження кислотності. Решта пацієнтів отримувала стандартну медичну допомогу від сімейних лікарів.

Ключ до здорового життя

Спостерігаючи за станом їхнього здоров’я протягом п’яти років, науковці дійшли до цікавих висновків.

Вони встановили, що фрукти і овочі, так само як і сода, позитивно впливають на організм. Але тільки плоди, ягоди, зелень і коріння знижують артеріальний тиск і покращують серцево-судинні показники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тож був правий батько сучасної медицини Гіпократ, який вірив, що правильне харчування може запобігти багатьом захворюванням і навіть допомогти їх лікувати.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 15:34:09