Україна і світ

Куркума та зелений чай можуть викликати гостре або хронічне ураження печінки – застереження вчених

Нове дослідження вчених Мічиганського університету виявило, що популярні рослинні добавки, зокрема куркума і зелений чай, насправді можуть становити серйозну загрозу для здоров’я печінки.

Люди впевнені, що лікуються, а насправді наражають себе на небезпеку

І хоча дослідження про токсичність для печінки певних біодобавок, не є новими, все ж нині медики стурбовані, бо, попри все, росте кількість госпіталізацій у відділення невідкладної допомоги після самолікування такими природними речовинами, як куркума і зелений чай. За десятиліття з 2004 по 2014 рік – показник зріс з 7% до 20%.

Дослідники проаналізували дані 9685 осіб, і виявили, що майже 4,7% дорослих американців використовували одну з шести потенційно токсичних добавок протягом попередніх 30 днів.

Зараз дивляться

Цими добавками були куркума, зелений чай, ашваганда, камбоджійська трава, чорний киголь і червоний дріжджовий рис.

Люди приймали ці рослинні продукти за власним бажанням, без консультацій з лікарем. Зокрема, куркумою лікували суглоби, зеленим чаєм втому, червоним дріжджовим рисом – хвороби серця.

У той час як кількість госпіталізацій через зловживання рослинними добавками зростає, дослідники закликають не до відмови від цих корисних біодобавок, а до пильності щодо дозування.

Медики також застерігають людей, які постійно приймають ліки від хронічних захворювань, про можливі небезпечні поєднання препаратів.

– На жаль біологічні добавки не проходять регулярного нагляду. Вибіркове хімічне тестування біопродуктів виявило невідповідності між тим, що рекламується, та реальною дозою в таблетці чи капсулі, – каже асистентка професора гастроентерології Аліса Ліхіцуп.

Більше того, клінічні випробування ефективності цих добавок не надали надійних доказів їхніх переваг порівняно з ризиками, коли вони приймаються у вищих дозах.

Симптоми гепатотоксичності

Гепатотоксичність— це гостре або хронічне ураження печінки, що супроводжується безліччю симптомів, включаючи пожовтіння шкіри, втому, нудоту, висип, свербіж і біль у верхній правій частині живота.

Цей хворобливий стан можна лікувати, усунувши токсичний тригер, проте, серйозні наслідки іноді потребують додаткового втручання, аж до необхідності трансплантації печінки.

У 2023 році австралійське FDA оприлюднило попередження, у якому підкреслювався ризик пошкодження печінки через споживання куркуми та/або куркуміну.

Управління попередило, що хоч серйозні пошкодження печінки з цієї причини трапляються рідко, ризик є. Він залежить від рівня біопоглинання людини та здоров’я важливого фільтрувального органу нашого організму.

Джерело: New Atlas

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 16:38:08