Україна і світ

Чи можна навчатись на денній формі у 2 закладах вищої освіти одночасно

В Україні здобувати вищу освіту можна за різними формами або навіть поєднувати їх. Чи може студент здобувати 2 вищі освіти одночасно на денній формі навчання у 2024 році — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Що таке денна форма навчання

Основною формою навчання в Україні є очна, яка поділяється на денну та вечірню.

Очна денна форма є найбільш розповсюдженою. Вона передбачає щоденне відвідування занять у закладі освіти строго за розкладом. Таке навчання, як правило, складається із лекцій, семінарських та практичних занять, а наприкінці семестру студенти складають заліки й іспити.

Зараз дивляться

Бувають випадки, коли студент бажає здобувати дві денні вищі освіти одночасно. Дізнаймося, чи можна навчатися на денній формі у двох закладах вищої освіти та за яких умов.

Чи можна навчатися на 2 денних формах 2024

Студенти, які навчаються в закладах вищої освіти, мають право одночасно здобувати дві освіти, зазначає Освіта.ua.

Студент має право навчатись як за кількома освітніми програмами в одному навчальному закладі, так і в кількох різних закладах вищої освіти. Але необхідно врахувати той факт, що таке навчання можливе лише за умови, що студент здобуває одну освіту за кожним ступенем (бакалавра й магістра) за кошти бюджету, а іншу — на контракті.

Тобто, законом не заборонено навчатися одночасно на денній формі у двох навчальних закладах, але одне з них має бути за бюджетні кошти, а інше – на комерційній основі, тобто на контракті.

За кошти державного бюджету студент може отримати лише одну вищу освіту.

Згідно з наказом № 1236 Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України від 13 жовтня 2016 року, не допускається одночасне навчання на денній формі навчання за двома чи більше спеціальностями (спеціалізаціями, напрямами підготовки чи освітніми програмами) за кошти державного або місцевого бюджетів.

У разі, якщо студент хоче отримати дві освіти безоплатно, тоді він може поєднати різні ступені. Наприклад, за умови навчання на бакалавра чи магістра на бюджетній формі, студент може вступити ще й до закладу професійно-технічної освіти (ПТО) і безплатно здобути ще одну спеціальність.

Водночас обмежень щодо форми навчання немає. Студенти можуть одночасно вчитися за двома спеціальностями на денній формі, або обрати одну денну, а іншу — заочну.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 16:09:07