Україна і світ

Через 20 років після заснування YES ЄС розпочав переговори з Україною про вступ

1 липня 2004 року Ялтинська Європейська Стратегія провела свою першу зустріч у Лівадійському палаці в Ялті в українському Криму. Майже 20 років потому, 25 червня 2024 року, Європейський Союз офіційно розпочав переговори про вступ до ЄС із Молдовою та Україною.

— Це досягнення є кульмінацією багаторічних зусиль ініціативи YES, спрямованої на підтримку вступу України до ЄС, – йдеться в заяві Наглядової Ради YES.

Александр Кваснєвський (Голова Наглядової Ради), Керсті Кальюлайд, Карл Більдт, Санна Марін, Стефан Фукс, Вольфганг Ішингер, Віктор Пінчук (засновник YES) та Андерс Фог Расмуссен високо оцінили епохальний успіх українців та керівництва країни.

Вони зазначили, що переговори про вступ до ЄС розпочалися після 20 років роботи YES над “донесенням до громадської думки та європейських лідерів нагальної потреби вступу України до ЄС перед обличчям потенційних загроз із боку російського сусіда”.

Зараз дивляться

YES розпочала свою роботу 1 липня 2004 року, коли український бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук запросив орієнтовно 30 європейських лідерів обговорити майбутнє України та ЄС у Ялті. Ця приватна ініціатива перетворилася на міжнародну організацію, яка залучила українських, західних та світових лідерів до дискусій, зокрема, на щорічному форумі в Ялті в українському Криму.

Під час так званих Ялтинських щорічних зустрічей Ялта, яка є символом післявоєнного поділу Європи в 1945 році, стала місцем для обговорення розширення Європи. У 2013 році, через анексію Криму Російською Федерацією, YES була змушена перенести Щорічні зустрічі до столиці України, Києва.

На Щорічних зустрічах YES українські політики, експерти, лідери громадянського суспільства та бізнесу зустрічалися з такими міжнародними діячами, як Кондоліза Райс, Гілларі Клінтон, Христя Фріланд, Девід Кемерон, Борис Джонсон, Тоні Блер, Білл Клінтон, Джон Керрі, Матеуш Моравецький, Радослав Сікорський, Шимон Перес, Фарід Закарія, Тімоті Снайдер, Френсіс Фукуяма, Ніл Ферґюсон, Річард Бренсон, Джиммі Уельс, Ерік Шмідт, Юваль Харарі, Еґілс Левітс, Ньют Гінгріч, Занні Мінтон Беддос, Боно та Елтон Джон.

У своїй заяві з нагоди відкриття переговорів про вступ до ЄС Наглядова рада YES нагадала про ціну, яку заплатили і платять українці за це дивовижне досягнення:

— Це коштувало російського вторгнення, це коштувало українських життів, втрачених на передовій у жахливих боях, це коштувало страждань поранених, це коштувало руйнувань будинків і переміщення родин.

YES продовжуватиме свою роботу задля європейського майбутнього України та ще більшого посилення міжнародної підтримки України.

Члени Наглядової ради вірять у майбутнє України в умовах свободи, безпеки, територіальної цілісності, з квітучою демократією та сильною економікою, що створюють добробут та можливості для всіх громадян, України — міцно інтегрованої в євроатлантичні структури:

— Щороку, починаючи з 2014 року, учасники конференції демонструють свою підтримку надихаючим гаслом: Наступного року — у Ялті!, – пишуть члени Наглядової ради. Будемо сподіватися, що незабаром вони додадуть: ..а також у Брюсселі.

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) — провідна платформа, де обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті. YES сприяє розвитку нових ідей, налагоджує зв’язки України з міжнародними партнерами та підтримує сили, що виступають за зміни в Україні, розбудовує мережі тих, хто підтримує нову Україну по всьому світі.

Уже 20 років YES виступає ініціатором діалогу між лідерами з України, ЄС, США та інших частин світу. В Україні вона надає майданчик для виступів влади та опозиції. Вона об’єднує разом лідерів від політики, бізнесу, представників ЗМІ, громадянського суспільства та експертної громади.

YES було започатковано у 2004 році, коли Віктор Пінчук запросив близько 30 європейських лідерів для обговорення майбутнього України та ЄС у рамках першої Щорічної зустрічі.

З 2004 по 2013 рік Щорічні зустрічі YES проводились у символічному місці — Лівадійському палаці в Ялті. Так, місце, де в 1945 році було поділено Європу, стало майданчиком для об’єднання широкої Європи. Унаслідок анексії Криму Росією Щорічні зустрічі було перенесено до столиці України міста Києва.

Фото: YES

Ялтинська європейська стратегія

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-01 16:45:00

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин