Україна і світ

Шотландський митець замалював роботи на знак протесту проти ШІ

Шотландський художник Майкл Форбс зафарбував деякі зі своїх робіт на знак протесту проти негативного впливу штучного інтелекту (ШІ) на мистецтво. Серед шанувальників цього попарт-творця – співачка Мадонна, режисер Террі Гілліам та комік Рікі Жерве.

Митець з Шотландії влаштував акцію протесту проти ШІ

Форбс висловив своє занепокоєння тим, що ШІ насичує інтернет зображеннями, використовуючи роботи художників для створення нових картин без належних посилань на першоджерело. Автор вже “відредагував” власні чотири картини, замалювавши половину кожного з полотен чорною фарбою.

– Під чорною фарбою – години роботи, якою я пишаюся, а в деяких аспектах – абсолютно розбите серце, – пояснив свої відчуття митець.

Серед цих чотирьох картин – зображення музиканта Джона Леннона та американської співачки Тейлор Свіфт, якою Форбс захоплюється через її боротьбу за право власності на свою музику.

Зараз дивляться

Художник розповів, що на акцію протесту його надихнув вчинок колеги, яка припинила ділитися своєю творчістю в соцмережах саме через  проблеми зі штучним інтелектом. Він також зазначив, що інші художники відмовляються від своєї кар’єри, оскільки більше не можуть конкурувати з комп’ютерними зображеннями.

– Я усвідомлюю, що мій вчинок – дрібниця. Це матиме мінімальний, якщо взагалі матиме, ефект, окрім катарсисного відчуття того, що я діяв на випередження і намагався щось зробити. Я не хочу бути художником, щоб малювати найкращі картини, а потім замальовувати їх чорною фарбою. Мені прикро, що мене довели до цього, – додав автор.

Хто такий Майкл Форбс

Митець навчався у нині покійного художника і скульптора Джеральда Лейнга, який був близьким другом культових персон в царині попарта – Енді Воргола та Роя Ліхтенштейна. Героями робіт Форбса часто стають зірки Голлівуду, музиканти та політики.

Форбс зауважив, що користується інтернетом з перших днів його появи, і це дозволило йому зв’язатися з галереями по всьому світу. Проте зараз він ділиться лише деякими зі своїх картин у соцмережах, запрошуючи поціновувачів сучасного мистецтва побачити решту на його виставках.

Фото: Майкл Форбс

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-03 16:03:09