Україна і світ

Українські медики-військовослужбовці вперше в історії пройшли спеціальний курс НАТО

Про це повідомило Міністерство оборони України.

Учасники курсу навчалися плануванню медичного забезпечення бойових дій в обороні та наступі, застосовуючи доктрину Альянсу.

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова подякувала партнерам за підтримку: «Вдячна нашим партнерам за підтримку та співробітництво. Маємо й надалі працювати над розвитком та інтеграцією наших систем медичного управління. Зроблено дуже важливий крок для підвищення рівня спроможностей українських військових».


Це перший випадок, коли українська сторона була запрошена до такої підготовки. Курс надає вичерпне розуміння того, як НАТО планує медичне забезпечення бойових дій.

Метою курсу є не тільки розбудова спроможностей з надання допомоги, але й інтероперабельність військових підрозділів, що дозволяє бригадам різних країн НАТО ефективно співпрацювати під час виконання завдань.

Юрген Мунтенаар, заступник директора зі зв’язків з НАТО MMCC/EMC, наголосив: «Ми розробили цей курс 4 роки тому, коли побачили, що є значна потреба в підготовці наших офіцерів для повномасштабного застосування. На той момент ми добре знали, як організовувати медичну допомогу в умовах глобальної війни з тероризмом. Але загрози повномасштабної, динамічної війни вимагали іншого підходу. Тепер наша мета — покращувати і розповсюджувати цей досвід в себе та підтримувати Україну».

Група досвідчених офіцерів, що пройшла навчання, які були спеціально відібрані та підготовлені фахівцями Департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України, використає отриманий досвід для створення спеціального курсу підвищення кваліфікації українських військових. НАТО також врахує особливості медичного забезпечення військ в повномасштабній війні для модернізації власної підготовки.

«Українська сторона очікує проведення таких спеціальних навчальних програм в Україні. Начальники медичних служб несуть величезну відповідальність за медичне забезпечення, і їх роль важко переоцінити. Тому дуже цінним є те, що для них розробляються і впроваджуються спеціальні навчальні програми», — зазначила керівниця Департаменту охорони здоровʼя Оксана Сухорукова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Експерт з тактичної медицини Федір Сердюк додав: «NAMSOC для українців — важливий крок, а попереду багато роботи по інтеграції планування медичного забезпечення бойових дій механізованими підрозділами НАТО і України».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-07-05 20:07:21