Україна і світ

Третій Patriot від Німеччини, Орбан у Москві та новий прем’єр у Британії: новини 5 липня

Фото: Факти ICTV

В Україну з Німеччини вже прибув третій зенітно-ракетний комплекс Patriot. Також Латвія оголосила про передачу понад 2 500 безпілотників для ЗСУ упродовж липня.

У Великій Британії новим головою уряду став лідер Лейбористської партії Кір Стармер, який змістив на цій посаді Ріші Сунака.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан лише через три дні після візиту до Києва поїхав на переговори з диктатором Путіним у Москву.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 5 липня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Німеччина передала Україні третій Patriot

Україна отримала третій зенітний ракетний комплекс Patriot від Німеччини в межах військової допомоги.

Як повідомив німецький посол в Україні Мартін Єгер, український екіпаж цього комплексу ППО успішно пройшов підготовку у ФРН.

— В Україну вже прибув третій ЗРК Patriot з Німеччини. Він посилить захист населення та інфраструктури країни від літаків, безпілотників та ракет, – написав дипломат у соцмережі X.

Передача цього комплексу була анонсована Берліном ще у квітні. Він став третім за ліком, отриманим від Берліна.

Латвія передасть Україні 2 500 дронів

Латвія протягом липня передасть Україні 2 500 бойових безпілотників різних типів вартістю €4 млн. Про це повідомило Міністерство оборони Латвії.

Перші безпілотники у кількості 300 надійдуть найближчими днями. Бойові дрони різних типів і різного призначення виготовили сім латвійських компаній.

На 2024 рік Міноборони Латвії виділило на заходи у межах коаліції дронів €20 млн, з яких понад 10 – на закупівлю дронів у латвійського оборонпрому.

Стармер став новим прем’єр-міністром Британії

Після поразки консерваторів на дострокових парламентських виборах у Британії Ріші Сунак оголосив про свою відставку з посади прем’єр-міністра. Також він сказав, що йде з посади очільника Консервативної партії.

Король Чарльз III прийняв відставку Сунака з посади прем’єра Британії під час аудієнції з ним у Букінгемському палаці.

Після цього лідера лейбористів Кіра Стармера було призначено новим прем’єром Сполученого Королівства.

Фото: Getty Images

Кір Стармер став 58-м прем’єр-міністром Великої Британії. Детальніше про нового прем’єра Британії, ви можете ознайомитися у нашому матеріалі.

Орбан відвідав Москву з візитом

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п’ятницю, 5 липня, прибув з візитом до Москви, де провів переговори з російським диктатором Володимиром Путіним.

До РФ очільник угорського уряду поїхав на третій день після відвідин Києва.

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що візит Орбана до Москви відбувається винятково в межах двосторонніх відносин між Угорщиною та РФ, а не головування у Раді ЄС.

Також негативно про його візит висловилися й голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова Європейської ради Шарль Мішель.

Відключення світла 6 липня

В Укренерго повідомили, що завтра, 6 липня, обленерго задіють три черги черги відключень з 17:00 до 22:00, а в інший час – дві черги.

Водночас не обмежуватиметься енергоживлення об’єктів критичної інфраструктури.

У компанії ДТЕК повідомили, що 6 липня для споживачів Києва, Київської області, Одещини, Донеччини, Дніпропетровщини може застосовуватись світло-сіра зона відключень.

Також в Укренерго анонсували зміни у графіках відключень світла. З 9 до 24 липня в у кожній області України в один із днів не вимикатимуть електроенергію. Водночас в інші дні обмеження споживання електроенергії будуть відбуватися згідно з графіками. 


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-05 20:16:08