Україна і світ

У США помер Фетхуллах Ґюлен, звинувачений у спробі держперевороту у Туреччині

Фото: Getty Images

Помер релігійний та політичний діяч Фетхуллах Ґюлен. Колись він був соратником президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, але пізніше його звинуватили у спробі державного перевороту.

Про смерть Ґюлена повідомила його родина. Йому було 83 роки.

Помер Фетхуллах Ґюлен

Сайт Herkul, який розміщує проповіді Ґюлена, повідомив, що він помер у неділю, 20 жовтня, ввечері в американському шпиталі, де лікувався.

Від якої хвороби лікувався Ґюлен, не зазначається.

Фетхуллах Ґюлен колись був союзником Ердогана, але пізніше президент Туреччини та його оточення звинувачували його у спробі військового перевороту у 2016 році. Тоді під час спроби захоплення влади загинули близько 250 осіб.

Ґюлен із 1999 року жив у США та заперечував свою причетність до путчу. Він очолював релігійний рух під назвою Хізмет, спрямованого на поширення поміркованого ісламу, який просуває освіту західного зразка, вільні ринки та міжконфесійну комунікацію.

Фертуллах Ґюлен: біографія

Фертуллах Ґюлен народився в селі у східній турецькій провінції Ерзурум у 1941 році. Він був сином імама, тож із дитинства вивчав Коран.

У 1959 році Ґюлена призначили імамом мечеті в північно-західному місті Едірне, а в 1960-х роках він став проповідником у західній провінції Ізмір, де облаштовував студентські гуртожитки і ходив з проповідями до чайних.

Студентські гуртожитки поклали початок неформальній мережі, яка протягом наступних десятиліть поширювалася через освіту, бізнес, ЗМІ та державні установи, надаючи його прихильникам значного впливу.

Через мережу шкіл цей вплив також поширився за межі Туреччини.

Ґюлен був близьким союзником Ердогана і його партії, але напруженість у їхніх відносинах досягла піку, коли у грудні 2013 року стало відомо про корупційні розслідування, спрямовані проти міністрів і чиновників, близьких до Ердогана.

Багато хто вважав, що за цими розслідуваннями стоять прокурори і поліція з руху Ґюлена Хизмет. У 2014 році було видано ордер на арешт Ґюлена, а два роки по тому його рух було визнано терористичним угрупованням.

Після перевороту 2016 року Ердоган назвав мережу Ґюлена зрадниками і “раковою пухлиною”, пообіцявши викорінити її, де б вона не була. Сотні шкіл, компаній, ЗМІ та асоціацій, пов’язаних з ним, були закриті, а їхні активи конфісковані.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після невдалого путчу було заарештовано щонайменше 77 тис. осіб, а 150 тис. державних службовців, включаючи вчителів, суддів і військовослужбовців. Компанії та ЗМІ, які вважалися пов’язаними з Гюленом, були націоналізовані державою або закриті. Анкара довго домагалася його екстрадиції зі США.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 14:20:43