Україна і світ

Українські військові вперше взяли участь у найбільших навчаннях НАТО з використання дронів

Фото: Міноборони

Вперше у найбільших навчаннях НАТО з застосування безпілотних систем у морських операціях REPMUS 24 взяли участь військово-морські сили України.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

– За допомогою бойової системи DELTA українські військові скоординували роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів — підводних, морських, наземних та повітряних, – пише відомство.

Зазначається, що під час навчань DELTA також змогла під’єднатися та отримувати дані про місцеперебування німецької “роботизованої собаки” Robotics-L.

– Цей чотирилапий робот завдяки своїй мобільності здатен супроводжувати солдатів у складній місцевості, виконувати різноманітні завдання та сприяти їхньому захисту від мінних перешкод, – пояснює Міноборони.

Навчання REPMUS 24 у Португалії

З 9 до 27 вересня навчання проводились біля півострова Троя у Португалії. Військові відпрацьовували застосування дронів для різноманітних задач, зокрема боротьбу з підводними човнами, нейтралізацію морських мін та захист критичної підводної інфраструктури.

Під час навчань система DELTA інтегрувалась з іншими бойовими системами, що дозволило обмінюватися даними та розмежувати “свої” та “ворожі” сили. Це значно покращило управління операціями та підвищило рівень координації дій учасників маневрів.

– Низка заходів НАТО за участі України цього року доводить, наскільки цінними є інноваційні розробки наших військових для західних партнерів. Спільні маневри з НАТО, як REPMUS 24, не лише сприяють обміну досвідом, але й підвищують рівень взаємодії між Україною та нашими партнерами. Участь ВМС України в цих масштабних навчаннях та їх внесок є важливим кроком для подальшого розвитку та технологічного вдосконалення Сил Оборони, — зазначила заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що 14 жовтня НАТО розпочав свої щорічні ядерні навчання Steadfast Noon за участі понад 60 літаків для тренувальних польотів над Західною Європою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 16:46:30