Україна і світ

Вибори президента Молдови: Мая Санду набирає понад 42% голосів

Фото: Getty Images

Президентка Молдови Мая Санду, після підрахунку 100% бюлетенів, перемогла у першому турі президентських виборів з відривом у понад 15% голосів.

Про це повідомляє Центральна виборча комісія Молдови.

Результати виборів президента Молдови

Зазначається, що було оброблено 1 546 078 бюлетенів з 2219 виборчих дільниць.

Результати вказують на 42,45% голосів за Майю Санду та 25,98% в її головного опонента Александра Стояногло.

Враховуючи, що жоден з кандидатів в першому турі не набрав понад 50% голосів, то Центральна виборча комісії країни зобов’язана оголосити другий тур. Наразі відомо, що другий тур президентських виборів відбудеться 3 листопада, через два тижні після першого голосування.

Референдум в Молдові щодо курсу в ЄС

Також 20 жовтня в Молдові крім виборів глави держави відбувалось голосування на референдумі, яке мало визначити, чи буде вноситись в Конституції Молдови пункт про курс країни на вступ до ЄС.

За результатами підрахунку голосів на референдумі, більшість молдован проголосували за курс в Євросоюз (50,46%), втім відрив від тих, хто проголосував проти (49,54%) склав трохи більше ніж 13 тис. виборців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після проведення виборів та референдуму чинна президентка Мая Санду заявила, що в країні відбулось безпрецедентне втручання в електоральний процес. Також було відомо, що Росія активно намагається втрутитись у виборчий процес у Молдові. Про це Факти ICTV розповідали у матеріалі про вибори президента Молдови напередодні голосування.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 19:19:42