Україна і світ

Страта українських полонених, удар РФ по Запоріжжю та результати виборів в Молдові: головне за день 21 жовтня

Фото: Факти ICTV

Росіяни обстріляли Запоріжжя, що призвело до ураження майже 100 будинків, внаслідок чого є загиблі та поранені.

Крім того, стало відомо, що військові армії РФ вчергове вчинили воєнний злочин та розстріляли на Донеччині двох військовополонених бійців ЗСУ.

Що відбулося в Україні та світі за добу 21 жовтня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Удар РФ по Запоріжжю

Вибухи в Запоріжжі пролунали зранку понеділка. Внаслідок удару РФ по місту пошкоджено майже 100 будинків, є загиблі та поранені.

Як повідомила ввечері секретарка Запорізької міської ради Регіна Харченкокількість жертв зросла до трьох – 44-річна жінка померла у лікарні.

– Внаслідок сьогоднішньої атаки балістичною ракетою пошкоджено будинки в Комунарському районі. А саме 21 багатоповерхівка та 72 приватних домоволодіння, – написала вона.

Удар припав по житловому кварталу Запоріжжя, вибуховою хвилею пошкоджено майже 100 будинків, зокрема дитсадок і гуртожиток.

Ще 14 осіб поранено, двоє з них перебувають у тяжкому стані.

Страта українських військових під Селідовим

Російські окупанти розстріляли двох полонених бійців ЗСУ поблизу населеного пункту Селидове.

Про це 21 жовтня повідомили у Донецькій обласній прокуратурі.

За оперативними даними, 18 жовтня 2024 року о 14:38 представники ЗС РФ під час наступу на позиції Збройних сил України у Покровському районі захопили у полон двох українських військовослужбовців.

– Окупанти, які штурмували лісопосадку поблизу м. Селидове, поклали беззбройних військовополонених обличчям донизу. Вони утримували їх в такому положенні, притискаючи ногами до землі, а через деякий час розстріляли впритул з автоматичної зброї, – повідомили у прокуратурі.

Зазначається, що правоохоронці Донецької обласної прокуратури розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Фото: Донецька обласна прокуратура

США оголосили про пакет військової допомоги на $400 млн

Глава Пентагону Ллойд Остін на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги обсягом $400 млн.

За його словами, йдеться про боєприпаси, військову техніку та озброєння.

Остін також запевнив, що США й надалі підтримуватимуть Україну згідно з двосторонньою безпековою угодою, підписаною президентом Зеленським і Байденом.

– Тому я буду радий сьогодні обговорити з вами подальше зміцнення нашого стратегічного партнерства, – наголосив він.

У відповідь Зеленський подякував Остіну, президенту Байдену та народу Сполучених Штатів “за підтримку, яку було надано Україні від самого початку цієї війни”.

Що увійшло в пакет підтримки від США – можна дізнатись на Фактах ICTV.

МАГАТЕ фінансує дослідження в окупованому Криму

Міжнародну агенцію з атомної енергії (МАГАТЕ) підозрюють у фінансуванні російських ядерних досліджень у тимчасово окупованому Криму після окупації, а також на початку повномасштабної війни.

Попри це, організація на офіційному рівні визнає Крим українською територією. Про це повідомили журналісти Радіо Свобода у розслідуванні.

Журналісти із власних джерел отримали кілька внутрішніх документів МАГАТЕ щодо двох наукових проєктів, які отримали підтримку агентства.

Зокрема про Дослідження тимчасових тенденцій забруднення у прибережних російських районах Чорного моря за допомогою ядерних та інших аналітичних методів 2016 року, де фігурує український Севастополь.

– Це порушення, бо МАГАТЕ офіційно вважає, що Севастополь – це українська територія, як і Донецька область, Луганська область, Запорізька область та всі окуповані території України, – сказала у коментарі журналістам ексчленкиня Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України Ольга Кошарна.

Виконавець проєкту – Об’єднаний інститут ядерних досліджень із Дубни (Росія). Хоч у тексті угоди не описали фінансову сторону, проте в одному з пунктів зазначили, що МАГАТЕ – спонсор проєкту.

Другий документ, що опинився у розпорядженні журналістів-розслідувачів, це грантова заявка до МАГАТЕ, підготовлена Об’єднаним інститутом ядерних досліджень за кілька місяців до підписання угоди 2016 року.

Детальніше про те, що змогли дізнатись журналісти про співпрацю МАГАТЕ з Росією в окупованому Криму – читайте на Фактах ICTV.

Результати виборів у Молдові

Президентка Молдови Мая Санду, після підрахунку 100% бюлетенів, перемогла у першому турі президентських виборів з відривом у понад 15% голосів.

Зазначається, що було оброблено 1 546 078 бюлетенів з 2219 виборчих дільниць.

Результати вказують на 42,45% голосів за Майю Санду та 25,98% в її головного опонента Александра Стояногло.

Враховуючи, що жоден з кандидатів в першому турі не набрав понад 50% голосів, то Центральна виборча комісії країни зобов’язана оголосити другий тур. Наразі відомо, що другий тур президентських виборів відбудеться 3 листопада, через два тижні після першого голосування.

Також 20 жовтня в Молдові крім виборів глави держави відбувалось голосування на референдумі, яке мало визначити, чи буде вноситись в Конституції Молдови пункт про курс країни на вступ до ЄС.

За результатами підрахунку голосів на референдумі, більшість молдован проголосували за курс в Євросоюз (50,46%), втім відрив від тих, хто проголосував проти (49,54%) склав трохи більше ніж 13 тис. виборців.

Фото: Getty Images

У Судані збито гелікоптер з росіянами

На території Судану, де точаться бойові дії, збито вантажний літак, у якому перебували громадяни Російської Федерації.

Про це ввечері 21 жовтня повідомило посольство РФ у цій африканській країні.

За інформацією дипломатів, представники Сил швидкого реагування (СШР) Судану через соцмережі вказують на збиття вантажного літака “до складу екіпажу якого, за їхньою версією, входили російські громадяни”.

Зі свого боку, посольство РФ повідомило, що контактує з суданською владою та вживає “дій для з’ясування обставин цього інциденту”.

– Ситуація ускладнюється тим, що зона аварії знаходиться в охопленому боями Дарфурі, – додається у повідомленні посольства.

Паралельно із цим в соцмережах з’явились відео де, за попередньою інформацією, можна побачити місце аварії гелікоптера.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Детальніше про авіакатастрофу в Судані – читайте на Фактах ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 21:01:17