Україна і світ

З водою чи без: як правильно пити еспресо


Мабуть, ви помічали, що разом із чистим еспресо зазвичай подають склянку води.

Чому до еспресо подають склянку води та як правильно пити цю каву – читайте в матеріалі Life. Факти ICTV.

Звідки пішла традиція подавання води до кави

Склянка води до кави – частина ритуалу. За даними літописів, це почали робити в середньовічній Туреччині, подаючи напій для султанів. За однією з версій, це було задля безпеки. Султан спочатку занурював палець у воду, а потім у каву. Якщо на поверхні рідини з’являлися бульбашки, то в ньому була отрута. За іншою версією, це був прояв східної гостинності.

Ще одна версія свідчить про те, що після Віденської битви у 1683 році, Франц Кошильцький відкрив у Відні кав’ярню. Там подавали каву з вершками та додавали до неї цукор. Потім традиція подавати вершки змінилася на подавання напою зі склянкою води. Так і виникло правило подавати еспресо з водою.

Як правильно пити еспресо – прості поради

Еспресо (espresso) – міцна чорна кава, з приємним балансом кислинки й гіркуватості. Воно вважається справжнім королем серед напоїв цього виду.

Якісна кава – симфонія смаку й аромату. Щоби повною мірою відчути всі її нотки, необхідно після кожного ковтка очищати свої рецептори. Саме для цього подається склянка чистої води без ароматизаторів.

Як правильно пити каву з водою:

  • По черзі – чергуйте кожен ковток кави з ковтками води, так смак і задоволення від напою будуть яскравішими.
  • До кави – воду п’ють перед філіжанкою гарячого напою, щоб підготувати рецептори до насиченого смаку (так здебільшого заведено робити у Туреччині).
  • Після кави – запивати водою можна після вживання напою, з метою розведення алкалоїдів і відновлення балансу рідини.

Як розуміємо, чітких правил, як правильно пити еспресо – немає. Тут кожен обирає те, що йому до смаку.

Пийте воду після кожного ковтка, щоб освіжити смакові рецептори. Після кави, щоби очистити зубну емаль чи охолодитися після випитої чашки гарячого напою, або до вживання ароматного еспресо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фахівці радять перемішувати порцію еспресо, оскільки ароматні компоненти кави можуть опускатися на дно чашки, та випивати її за декілька ковтків.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 19:18:33