Україна і світ

МАГАТЕ фінансувала ядерні дослідження РФ в окупованому Криму – розслідування

Фото: Факти ICTV

Міжнародну агенцію з атомної енергії (МАГАТЕ) підозрюють у фінансуванні російських ядерних дослідженнь у тимчасово окупованому Криму після окупації, а також на початку повномасштабної війни.

Попри це, організація на офіційному рівні визнає Крим українською територією.

Про це повідомляють журналісти Радіо Свобода у своєму розслідуванні.

МАГАТЕ фінансувала ядерні дослідження РФ: що відомо

Журналісти із власних джерел отримали кілька внутрішніх документів МАГАТЕ щодо двох наукових проєктів, які отримали підтримку агентства.

Зокрема про “Дослідження тимчасових тенденцій забруднення у прибережних російських районах Чорного моря за допомогою ядерних та інших аналітичних методів” 2016 року, де фігурує український Севастополь.

– Це порушення, тому що МАГАТЕ офіційно вважає, що Севастополь — це українська територія, як і Донецька область, Луганська область, Запорізька область та всі окуповані території України, — сказала у коментарі журналістам ексчленкиня Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України Ольга Кошарна.

Виконавець проєкту — Об’єднаний інститут ядерних досліджень із Дубни (Росія). Хоч у тексті угоди не описали фінансову сторону, проте в одному з пунктів зазначили, що МАГАТЕ — спонсор проєкту.

Другий документ, що опинився у розпорядженні журналістів-розслідувачів, це грантова заявка до МАГАТЕ, підготовлена Об’єднаним інститутом ядерних досліджень за кілька місяців до підписання угоди 2016 року.

У якій теж кілька разів згадується взяття проб у тимчасово окупованому Севастополі.

Ще один російський науковий проєкт, спонсорований МАГАТЕ – вивчення міграції птахів та поширення пташиного грипу за допомогою ізотопного аналізу.

Згідно з документом, МАГАТЕ мали виплатити організаторам цього дослідження 60 тисяч євро. Російська сторона вказала у звіті, що частину зразків пташиного пір’я зібрали в Криму. Чи було це спочатку узгоджено з організацією — невідомо.

У відповідь на запит журналістів Радіо Свобода у міжнародній організації зазначили, що продовжують розглядати Крим частиною України, а наукові проєкти, що фінансували, мали “виключно технічний характер”.

21 жовтня в Москві має відкритися регіональний тренінговий курс з фізики брахітерапії. Як зʼясували журналісти, курс пройде в рамках однієї із програм технічної кооперації МАГАТЕ та за фінансової підтримки агентства. Загальна вартість програми – майже 2 млн доларів.

Частина учасників приїхали з тимчасово окупованого Донецька. Також серед учасників – 22 особи з Вірменії, Білорусі, Киргизстану, Туркменістану та Росії. Цю інформацію в МАГАТЕ не прокоментували.

Гроссі відвідав Курську АЕС

Нагадаємо, наприкінці серпня Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відвідав та проінспектував Курську атомну електростанцію у РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тоді він заявив, що Курська АЕС вразлива, оскільки не має захисного купола, який міг би захистити її від ракет, безпілотників і артилерії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 16:52:44