Україна і світ

Повернення полонених та відновлення миру: Сибіга провів переговори з главою МЗС Туреччини

Туреччина є одним зі стратегічних партнерів для України. Міністри МЗС двох країн обговорили шляхи відновлення безпеки та стабільності в Чорному морі.

Про це розповів міністр закордонних справ України Андрій Сибіга після зустрічі з турецьким колегою Хаканом Фіданом, яка відбулася 21 жовтня в Анкарі.

Україна та Туреччина обговорити питання безпеки

Однією з ключових тем переговорів стала підтримка Турції Формули миру, зокрема її роль у забезпеченні продовольчої безпеки. Сибіга сказав, що цей підхід допоможе досягти справедливого та тривалого миру.

Очільник МЗС розповів колезі про План перемоги України та зазначив, що він не стане заміною турецької Формули миру, а допоможе втілити її.

Також міністри обговорили зусилля з відновлення безпеки в Чорному морі та забезпечення свободи судноплавства. Сибіга звернув увагу колеги на російські атаки на українські порти та судна.

— З початку осені російські удари пошкодили вже чотири судна, зокрема з зерном для Єгипту, кукурудзою для Італії, гуманітарним вантажем Продовольчої програми ООН для Палестини. Нам потрібна сильна позиція наших партнерів, щоб зупинити цей терор та зберегти глобальну продовольчу безпеку, — наголосив міністр.

Глава МЗС зазначив, що попри війну Україна продовжує залишатися гарантом продовольчої безпеки та виконувати гуманітарку програму Зерно з України.

— Вже в листопаді плануємо проведення в Києві третього продовольчого саміту, — додав очільник МЗС України.

Крім того, вони обговорили питання щодо звільнення українських військовополонених та кримських татар. Міністри приділили увагу й уникненню конкуренції серед мирних ініціатив.

Оборонна співпраця України та Туреччина

Оборонна співпраця між Україною та Туреччиною є однією з динамічних напрямків. За словами Сибіги, турецькі компанії відіграють велику роль у зміцненні українських оборонних можливостей, зокрема шляхом будівництва військових кораблів та виробництва безпілотників.

Україна та Туреччина підписали угоди про співпрацю

За підсумками переговорів міністри підписали два документи, які мають зміцнити співпрацю, а саме:

  • План консультацій між міністерствами на наступні кілька років;
  • Меморандум про обмін і стажування дипломатів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також міністр подякував українським і кримськотатарським громадам у Туреччині за їхню підтримку.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 16:50:33