Україна і світ

У ЄС заявили про “безпрецедентне втручання” Росії у голосування в Молдові

Референдум у Молдові щодо вступу до Європейського Союзу був проведений в умовах “безпрецедентного втручання” з боку Росії та її маріонеток.

Про це заявив речник ЄС Петер Стано під час брифінгу у понеділок, 21 жовтня.

У ЄС прокоментували вибори у Молдові

— Це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання і залякування з боку Росії та її маріонеток, спрямованих на дестабілізацію демократичних процесів у Республіці Молдова, – заявив Стано.

Він додав, що Брюссель очікує на оголошення фінальних офіційних результатів референдуму та першого туру президентських виборів, а також висновків спостерігачів, після чого буде висловлена формальна реакція.

За словами Стано, зовнішнє втручання та інформаційні маніпуляції Москви проти Кишинева мають багато “облич та форм”, і вони застосовувалися проти країни задовго до дня голосування.

Зокрема, це стосується спроб підкупу виборців. Також РФ та її проксі поширювали власну пропаганду на території Молдови задовго до виборів.

Стано підкреслив, що з такою ворожою діяльністю з боку Москви стикається не лише Молдова, а й інші країни. Ситуація ускладнюється тим, що РФ у своїх підривних діях не дотримується жодних правил або меж, тоді як ЄС з партнерами мають дотримуватися певних принципів та законів у захисті від таких дій.

Агентство Reuters повідомило, що РФ заперечує участь у втручанні. А Кремль у понеділок назвав голосування в Молдові “невільним”.

На референдумі незначну перевагу здобувають прихильники євроінтеграції Молдови (50,45%), тоді як противників змін до конституції менше лише на 0,9%.

Також після першого туру президентських виборів у Молдові лідирує Мая Санду, яка має намір переобратися на посаду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Скриншот: EU Debates

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 16:40:23