Україна і світ

Чи потрібно вмикати поворотник під час в’їзду на кільце: пояснення юристів

Фото: Pixabay

Деякі автомобілісти отримують постанови про адміністративне правопорушення через те, що не ввімкнули поворотники під час в’їзду на кільце.

Факти ICTV дізнавалися у юристів Безоплатної правничої допомоги, чи потрібно вмикати поворотник при в’їзді на кільце та чи передбачені за це штрафи.

Чи потрібно вмикати поворотник на перехресті з круговим рухом

Це одне зі спірних питань, яке обговорюється в колі автомобілістів. Адже дорожня поліція іноді виписує штрафи через те, що автомобіліст не вмикає поворот, коли їде на кільце. Але у правилах дорожнього руху є чіткий порядок випадків, коли потрібно подавати попереджувальні сигнали світловими показчиками повороту:

  • перед тим як почати рух або зупинитися;
  • перед перестроюванням, розворотом або поворотом.

Дехто з водіїв сприймає рух по кільцю як поворот, але насправді це не так. У правилах дорожнього руху зазначено, що у такому випадку перед перехрестям встановлюється знак Круговий рух. Якщо такого знаку немає, то це стандартне перехрестя, без особливостей.

Відповідно до ПДР, дорожній знак 4.10 Круговий рух потребує об’їзду клумби у напрямку, який зазначений стрілками на перехресті. Відповідно до цього, водію не потрібно перестроюватися, звертати або розвертатися. Він повинен лише об’їхати клумбу. Виходить, що жодних сигналів подавати не потрібно.

Також у правилах дорожнього руху у пункті 10.4 зазначено, що водій перед поворотом праворуч, ліворуч або у напрямку головної дороги, у випадку розвороту повинен зайняти відповідне крайнє положення на проїзній частині дороги, яка для цього призначена.

— Винятки можливі лише у випадку, коли здійснюється поворот у разі в’їзду на перехрестя, де відбувається круговий рух, а напрямок руху визначений дорожніми знаками чи розміткою, – стверджують юристи.

Відповідно, під час заїзду на перехрестя з круговим рухом напрямок руху водія визначається дорожньою розміткою. Відповідно до цього, вмикати попереджувальні сигнали не потрібно, адже рух здійснюється відповідно до дорожньої розмітки.

Коли потрібно вмикати поворотник на круговому русі

— Під час виїзду з кільця, коли водієві потрібно повертати праворуч, відповідно до пункту 9.2 ПДР, автомобіліст таки повинен увімкнути сигнал повороту праворуч, – кажуть юристи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо водій отримав постанову про адміністративне стягнення через те, що не ввімкнув сигнал повороту при в’їзді на кільце, він має право оскаржувати цю постанову у суді, адже вона не є правомірною. У ПДР чітко вказані випадки, коли варто вмикати поворотники, а особливості руху по кільцю визначаються дорожньою розміткою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-21 17:12:01