Україна і світ

Патисони на зиму: рецепт смачної консервації

Взимку багато свят та зустрічей з рідними та близькими. А ще це час, коли на столах з’являються запаси, які господині заготовлювали впродовж літа та осені. Серед усього цього різноманіття можна бувають і мариновані патисони. І не дарма!

Вони багаті на вітаміни і мінерали, а також мають низьку калорійність. Тому консервовані патисони на зиму – це не лише смачно, а й корисно.

Як приготувати патисони на зиму – читайте в матеріалі.

Незалежно від того, чи ви вибираєте класичний рецепт консервованих патисонів, чи спосіб без стерилізації, результат завжди буде чудовий!

Консервовані патисони на зиму

За цим рецептом виходить хрустка та смачна закуска, яку варто подати до картоплі (вареної, смаженої чи картопляного пюре).

Інгредієнти на 1 літрову банку:

  • патисони (молоді) – 3-4 шт.
  • цибулина – 1 шт.
  • морква (маленька) – 1 шт.
  • помідор – 1 шт.
  • часник – 3 зубки
  • перець горошком – 6-7 шт.
  • лавровий лист – 1 шт.

Для маринаду:

  • вода – 400 мл
  • сіль – 0,5 ст. л. чи до смаку
  • цукор – 60 г
  • оцет столовий – 60 мл
  • олія рафінована – 40 мл

Приготування:

  1. Патисони помийте, зріжте плодоніжку та наріжте шматочками бажано одного розміру.
  2. Моркву та цибулю почистьте та вимийте. Моркву натріть. Буде красиво, якщо натерти її на тертці для моркви по-корейськи. Цибулю наріжте тонкими півкільцями чи кільцями. Помідори наріжте кружальцями.
  3. У стерилізовані банки викладіть часник, лавровий лист і горошини перцю.
  4. Потім викладіть моркву, патисони, цибулю та помідор. Можна тільки 1 кружальце.
  5. Для маринаду усі інгредієнти, окрім оцту та олії, поєднайте та доведіть до кипіння. Зніміть каструлю з вогню, влийте оцет і олію, перемішайте.
  6. Гарячий маринад влитей у банку з овочами та накрийте кришкою.
  7. Помістіть банку у каструлю, застелену рушником, стерилізуватися. Час стерилізації, після закипання води, 15 хвилин.

Консервовані патисони можна зберігати до року.

Патисони на зиму без стерилізації

Це чудова хрустка закуска, яка прикрасить будь-який стіл. Вона легко готується і не потребує багато часу.

Інгредієнти:

  • патисони – 1 кг
  • вода – 400 мл
  • сіль – 0,5 ст. л. (чи до смаку)
  • цукор – 2 ст. л.
  • оцет – 60 мл
  • олія – 40 мл
  • часник – 3 зубки
  • лавровий лист – 2 шт.
  • горошини чорного та духмяного перцю – по 3-4 шт.

Приготування:

  1. Патисони вимити, обрізати кінчики та нарізати на кружальця чи шматочки.
  2. У каструлі воду з сіллю, цукром, лавровим листком та спеціями довести до кипіння. Коли вода закипить, влити оцет та олію, перемішати.
  3. Патисони розкласти в стерилізовані банки, додати почищений та нарізаний часник.
  4. Залити гарячим маринадом патисони і закрити капроновими кришками.

Зберігати заготівлю в холодильнику чи у льосі.

Джерело: Євген Клопотенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 15:56:04