Україна і світ

У Франківську 66-річній жінці успішно замінили серцевий клапан через розріз на нозі

В Івано-Франківську успішно провели операцію з імплантації серцевого аортального клапана через невеликий розріз на нозі.

Чому робили розріз на нозі

66-річна пацієнтка страждала на аортальний стеноз. Однак жінка вже перенесла кілька важких онкопатологій. Тому вона мала протипоказання для операції на відкритому серці.

Кардіохірург Тарас Гудзенко розповів, що жінка тривалий час була в стійкій ремісії після подолання раку. Попередні хірургічні втручання та терапії сприяли розвитку остеопорозу кісток, це ускладнювало можливість загоєння грудини після традиційної операції.

Зараз дивляться

– Через онкологію раніше їй проводили двобічну мастектомію, хіміо- та променеву терапію на грудну клітку, – сказав Тарас Гудзенко.

Як проходила операція     

Медики вирішили проводити малоінвазивну операцію TAVI. Вони імплантували транскатетерний клапан розміром сім міліметрів через розріз у три сантиметри на правому стегні.

Хірурги не робили розрізів на грудній клітці та не зупиняли кровообіг.

Новий клапан пройшов по судинам до грудної клітки, розширився до потрібного розміру і почав виконувати функції, на які вже був не здатен рідний серцевий клапан.

Вже на другий день після операції пацієнтка змогла ходити. Її незабаром випишуть з лікарні.

Джерело: ЦМКЛ Івано-Франківської міської ради

Фото: ЦМКЛ Івано-Франківської міської ради

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 13:36:07