Україна і світ

Чи можна вмикати кондиціонер за відчиненого вікна: всі за і проти


Кондиціонер – це чудовий винахід, особливо в спекотну погоду. Він дає змогу створити комфортний мікроклімат у приміщенні та врятуватися від виснажливої спеки. Тривале використання кліматичної техніки може призвести до того, що повітря в приміщенні стане сухим і затхлим. Іноді просто хочеться відчинити вікно і вдихнути свіже повітря.

Факти ICTV дізнавалися, чи можна вмикати кондиціонер за відчиненого вікна і що буде, якщо це зробити.

Чи можна вмикати кондиціонер за відчиненого вікна

Не рекомендується вмикати кондиціонер за відчиненого вікна. Таке поєднання не тільки неефективне, а й може призвести до низки проблем.

Зараз дивляться

Чому не можна вмикати кондиціонер, якщо відчинені вікна:

  • Марна трата енергії. Пристрій буде постійно працювати на повну потужність, намагаючись охолодити повітря, яке одразу ж іде через відчинене вікно. Це призведе до значного збільшення рахунків за електроенергію.
  • Підвищений знос пристрою. Постійна робота на максимальній потужності скорочує термін служби техніки.
  • Попадання пилу і бруду. Через відчинене вікно до кондиціонера потраплятиме більше пилу та бруду, що призведе до його більш швидкого засмічення і необхідності частіше проводити чистку.
  • Неефективне охолодження. Повітря в приміщенні буде постійно перемішуватися, і створити комфортну температуру буде практично неможливо.

Поєднання увімкненого кондиціонера і відчиненого вікна – це практично гарантований протяг. Насамперед до перепадів температури чутливі діти, тому їм надзвичайно важливо уникати таких умов.

Чому не можна вмикати кондиціонер за відчиненого вікна й що буде, якщо це зробити

Що буде, якщо все ж таки ввімкнути кондиціонер за відчиненого вікна:

  • Пристрій споживатиме набагато більше енергії.
  • Часті несправності та необхідність дорогого ремонту.
  • У приміщенні буде душно і спекотно, оскільки апарат не зможе створити комфортну атмосферу.

Коли провітрювати приміщення, якщо встановлено кондиціонер

Попри наявність кондиціонера, регулярне провітрювання будь-якого приміщення, де перебувають люди, є обов’язковою процедурою. Правильне провітрювання дає змогу уникнути негативних наслідків для здоров’я і продовжити термін служби кліматичної техніки.

Оптимальним варіантом буде провітрювання приміщення перед увімкненням кондиціонера. Це дасть змогу видалити з кімнати забруднене повітря і підготувати його до охолодження. Рекомендується проводити провітрювання кілька разів на день, обов’язково вимикаючи кліматичну техніку на цей час.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Такий підхід забезпечить приплив свіжого повітря і дасть змогу уникнути різких перепадів температури, які можуть негативно позначитися на самопочутті людини. Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, ви зможете створити в приміщенні комфортний мікроклімат, зберігши водночас працездатність техніки та здоров’я всіх, хто в ньому перебуває.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 18:03:50