Україна і світ

Безпечної дози не існує: учені знайшли лінійний зв’язок між алкоголем і ризиком деменції


Команда китайських учених із Шеньчженського університету передових технологій під час дослідження виявили лінійний зв’язок між кількістю спожитого алкоголю і ризиком розвитку деменції.

– Тобто вчені підтвердили гіпотезу, що не існує безпечної дози алкоголю, – йдеться в результаті досліджень.

Класичний графік кривої

Учені вже давно зрозуміли, що надмірне вживання алкоголю пов’язане з деменцією. Однак вплив легкого та помірного споживання спиртного залишається предметом дискусій.

Намагаючись з’ясувати зв’язок, автори дослідження проаналізували дані з Біобанку Великої Британії про 314 тис. британців, які вживають алкоголь.

Учасники не мали деменції під час початкового збору даних протягом 2006-2010 років. За чотири роки вони самі повідомляли про звички та дози алкоголю, а також надавали генетичну інформацію.

Вчені застосували відразу кілька методів для аналізу отриманих даних. За допомогою аналізу Кокса (статистичний метод) вони оцінили взаємозв’язок між фактором ризику і наслідками для здоров’я в часі.

Вони отримали класичний графік “j-кривої” – крива спочатку падає донизу, а потім піднімається вгору.

Такий розподіл називають “упередженим ставленням до тих, хто утримується”. Він виникає, коли в контрольну групу непитущих потрапляють люди, які відмовилися від алкоголю через проблеми зі здоров’ям. Це спотворює дані, і свідчить про більшу користь для здоров’я, ніж є насправді, зазначають учені.

Генетичні дані

Вчені також проаналізували генетичні дані учасників, оскільки спожитий алкоголь можна обчислити за кількістю генетичних варіацій (SNP) у геномі людини. Дослідники вибрали 95 SNP, пов’язаних із вживанням алкоголю, але не з курінням.

Для цих даних вони використовували нелінійний і лінійний менделівський рандомізаційний аналіз (Trusted Source). Ці методи використовуються для отримання доказів причинно-наслідкових зв’язків між факторами ризику та наслідками для здоров’я.

Результати

Обидва аналізи показали прямий зв’язок між вживанням алкоголю навіть у помірній кількості та ризиком розвитку деменції, і свідчать про те, що немає безпечного рівня споживання спиртних напоїв.

Однак учені зазначають, що алкоголь – один із факторів ризику деменції. Також слід враховувати вік, серцево-метаболічні захворювання, паління, освіту та соціально-економічні чинники.

Крім того, вживання алкоголю може призвести до втрати пам’яті, незалежно від інших факторів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: eClinicalMedicineTrusted Source

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 10:45:25