Україна і світ

Стефанішина: Для вступу України в ЄС потрібно буде змінити Конституцію

Наближення українського законодавства до європейського буде комплексним процесом під час вступу України до ЄС. Зокрема, для цього необхідно буде змінити Конституцію.

Про це віцепрем’єр-міністерка з питань євроінтеграції та міністерка юстиції Ольга Стефанішина сказала в інтерв’ю Європейській правді.

Вона пояснила, що на шляху до членства в ЄС в Україні мають змінитися засади функціонування державних інституцій.

Зараз дивляться

Та зазначила, що зміни до Основного закону не обов’язково вноситимуть наприкінці переговорів про вступ, адже вже зараз є питання, які вимагають цього.

Так, уже зараз постане питання про застосування рішень Європейського суду, а також про застосування регламентів ЄС, які для України стануть нормами прямої дії.

– Безумовно, може йтися про те, що ці зміни до Конституції набудуть чинності разом із набуттям Україною членства в ЄС. Але підготовку до цього ми маємо вести вже зараз, щоб уся наша правова система була до цього готова,  — сказала віцепрем’єрка.

Вступ України до ЄС: що відомо

Раніше Стефанішина повідомляла, що у 2025 році в Євросоюзі плануються переговори щодо “фундаментальних правил” вступу України до блоку.

Очікується, що за підсумками поточного року Україна перейде до етапу фіналізації переговорних позицій за всіма розділами.

Нагадаємо переговорний процес повністю був відкритий 25 червня 2024 року.

Це означає, що Київ може вести переговори з будь-якої кількості напрямків майбутньої угоди про вступ України до ЄС, залежно від того, наскільки спроможна і Україна, і Єврокомісія це робити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 18:26:45