Україна і світ

Чим загрожує дефолт Україні та чому його не буде найближчим часом

Станом на 30 квітня 2024 року державний і гарантований борг України становив $151,52 млрд. У серпні закінчується термін, коли завершуються боргові канікули за єврооблігаціями. Але 22 липня уряд домовився з власниками єврооблігацій щодо реструктуризації зовнішнього боргу, тому найближчим часом дефолту не буде. 

Факти ICTV розбиралися, чим загрожує дефолт звичайним українцям, якщо Україна наступного разу не зможе домовитися з кредиторами.

Чому поки що не варто очікувати дефолту

22 липня 2024 року Україна оголосила про значний крок до стабілізації економіки, досягнувши принципових угод із кредиторами щодо реструктуризації єврооблігацій на суму 23,4 млрд доларів.

Зараз дивляться

Відновлення боргової стійкості – ключова мета. Глава уряду Денис Шмигаль наголосив, що ця угода є важливим етапом у процесі реструктуризації боргу. Це дасть змогу Україні заощадити 11,4 млрд доларів на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років і 22,75 млрд доларів – до 2033 року.

Різновиди дефолту

Технічний дефолт – це невиконання урядом умов кредитних договорів, що не обов’язково пов’язане з неспроможністю сплатити борг. Наприклад, прострочка платежу за відсотками, невиконання зобов’язань щодо надання фінансової звітності, порушення умов. 

Звичайний дефолт – це нездатність уряду сплатити основну суму боргу або проценти за ним, що свідчить про його неспроможність виконати свої фінансові зобов’язання. Наприклад: офіційне оголошення про банкрутство, невиплата боргу протягом тривалого часу, відмова від переговорів з кредиторами.

Основні причини дефолту

Дефолт – це ситуація, коли держава не здатна виконати свої зобов’язання перед кредиторами щодо виплати державного боргу.

Причини дефолту:

  • Держава не має достатньо грошей, щоб виплатити відсотки за своїм боргом або погасити сам борг.
  • Економічний спад призводить до зниження податкових надходжень, що ускладнює обслуговування державою свого боргу.
  • Війна, політичні потрясіння можуть призвести до того, що новий уряд відмовиться від зобов’язань попереднього.

Дефолт: чим загрожує для України

У довгостроковій перспективі дефолт може призвести до відтоку капіталу. Інвестори можуть почати виводити свої гроші з України, що призведе до скорочення інвестицій та економічного спаду.

Що буде з Україною в разі дефолту:

  • Це призведе до обмеження доступу до міжнародних ринків капіталу.
  • Україна не зможе позичати гроші на міжнародних ринках капіталу, що може призвести до дефіциту бюджету.
  • Знецінення національної валюти може призвести до зростання цін на товари та послуги.

Чим загрожує дефолт простим людям

Дефолт призведе до знецінення гривні, що спричинить зростання цін на товари та послуги. Це сильно вдарить по людях з низьким доходом, які витрачають більшу частину свого бюджету на продукти харчування та інші предмети першої необхідності.

Банки стануть обережнішими в наданні кредитів, що ускладнить процедуру отримання грошей на купівлю житла, автомобіля або інші великі покупки.

Дефолт може призвести до економічного спаду, що провокує зростання безробіття. Це суттєво позначається на людях, які працюють у таких галузях, як промисловість і будівництво.

дефолт в Україні, Економіка України

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 12:44:09