Україна і світ

Викидають продукти і несуть збитки: як виживають магазини під час вимкнень світла

Аномальна спека та тривалі відключення світла стали справжнім викликом для магазинів, які змушені масово викидати зіпсовані продукти і рахувати збитки.

Генератори іноді ламаються, а холодильники не витримують. В одному із супермаркетів Києва на підлозі калюжі, морозилки у конденсаті, всередині напівпорожні, бо допродують залишки. Проте, коли дають світло, ситуація не краща.

Холодильники з овочами потекли, калюжі у відділі з ковбасами, а у рибному відділі взагалі майже порожньо.

Як виживають маленькі магазини під час відключень світла

Сергій Бабак із Дніпра, який з дружиною тримає маленький магазин біля дому, рятує свій виторг, як може. Раніше продавали молочні продукти, рибу та м’ясне. Зараз вітрини напівпорожні. Ковбасу, що лишилася, буде викидати.

– Вона запакована і вакуумована, але температурний режим не дотримувався, тому це не можна продавати, – розповідає чоловік.

Світла немає по 8 годин, що не збігається з графіком. Зараз магазин знову в темряві, на вулиці працює генератор, і по черзі Сергій підключає до нього холодильники. На пальне ідуть усі вторговані гроші. Вже місяць не закуповує морозиво та заморожені напівфабрикати, оскільки не може щось планувати, коли відключення не відповідають графікам.

– Покупці нас розуміють, але вони теж не можуть чекати – їм потрібна сметана, молоко, морозиво… А у мене страх, що я можу це все втратити, тобто зараз закупити і втратити, – скаржиться власник магазину.

Тому, за його словами, потрібен, нехай навіть дуже жорсткий, але чіткий графік.

На зіпсовані харчі в магазинах люди скаржаться в Держпродспоживслужбу, побільшало випадків отруєнь, але нині важко визначити, товар зіпсувався у магазині, чи вдома, бо без світла всі.

Яка ситуація у великих торгових мережах

В Асоціації ритейлерів кажуть, що великі мережі забезпечені генераторами, але часом і вони не рятують. Важко працювати і пекарням.

– У той час, коли відбувається відключення світла і підключення генератора, проходить десь 10 хвилин, і по суті все тісто, як стоїть у печах, вже непридатне для подальшого випікання, то вже збитки, – пояснює виконавча директорка Українського фуд-ритейл альянсу Наталія Петрівська.

Від спеки і безперервної роботи генератори ламаються, бо ж вони розраховані на аварійну допомогу, а не постійне використання. А резервні є не у всіх.

Проте ритейлери хочуть продати якісний, свіжий товар, тож скорочують асортимент товарів, які швидко псуються, прискорюють логістику, регулярно перевіряють товар, докупляють генератори.

Два потужні генератори стоять у цьому київському супермаркеті. Світла тут немає по 7-8 годин щодня. З мережі все перемикається десь за хвилину від моменту вимкнення електроенергії, каже керівниця сектору людських ресурсів Auchan Яна Єфімчук-Синенька. Усі холодильники заживлені.

Кулінарію тут печуть і готують здебільшого, коли є світло з мережі, бо від стрибків напруги обладнання може ламатися.

Що-дві години ветлікарі перевіряють холодильники і температуру в них.

А вночі у супермаркеті також чергують працівники і стежать, щоб все працювало.

– Навіть якщо щось ламається, ми маємо можливість не втрачаючи оцього ланцюжка холоду, перекласти цей товар, – каже вона.

Частину відкритих холодильників модернізували, встановили дверцята. У разі потреби туди можна покласти спецзасоби, щоб довше тримали холод.

– Логістичні ланцюжки були переглянуті, щоб товар швидше доходив до кожного магазину. Деякі холодильники ми відключили, оптимізували розподіл товарів, щоб не витрачатися додатково, бо це і фінансова сторона, – зауважує Єфімчук-Синенька.

Збитки від такої роботи у супермаркеті поки не рахували. А покупці нині беруть і молочку, і м’ясо, і заморозку, щоправда, тепер не великими партіями на тиждень, а маленькими – на день-два.

Робота на генераторі, витрати на пальне обходяться магазинам десь втричі дорожче, ніж електроенергія з мережі. Тож ритейлери вже говорять про підвищення цін на харчі. Бо на генераторах працюють і виробники, і це неминуче закладатимуть у ціну товару.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 13:32:08