Україна і світ

Удари вглиб Росії: чому західні партнери вагаються з дозволом для України

ППО, літаки і далекобійні ракети з дозволом бити вглиб Росії. Це мінімум, який потрібно, щоб закрити небо не лише над цивільними об’єктами, а й над зоною фронту, де окупанти щодня атакують керованими авіаційними бомбами, нищать нашу інфраструктуру та фортифікаційні споруди.

Україна активно адвокує дозвіл бити на понад 30 км, бо це те що потрібно вже зараз. Америка пручається, а на неї оглядаються і всі решта. Факти ICTV розповідають, чи є перспективи в цьому питанні.

Для завдання ударів по території України росіяни споряджають літаки недалеко від кордону. Там, куди точно могли б дістати ракети ATACMS, які б’ють на 300 км. Такі ракети в нас є, але от дозволу від партнерів бити ними вглиб Росії ми досі не маємо.

— Вони не хочуть брати на себе роль лідера чи ескалатора, тому що не хочуть, щоб їх звинувачувала не тільки Росія, на що байдуже, але й країни Глобального півдня, або навіть в середині блоку з тим, що США ескалують і наражають на небезпеку чи війну вже членів блоку, – каже голова постійної делегації ВР у ПА НАТО Єгор Чернєв.

І на превеликий жаль, ситуація не зміниться, щонайменше, допоки тривають вибори в Штатах.

— Україна вже є предметом для політичних баталій внутрішніх в Америці. На жаль, ми намагалися цього уникнути, але вже в політичних рекламах використовується Україна і це означає, що не завжди здоровий глузд, військова доцільність чи безпекова доцільність керує рішеннями, – каже виконавча директорка ГО Центр протидії корупції Дар’я Каленюк.

А допоки не буде цього прифронтового прикриття з неба, Україні складно буде й оборонятися, і проводити хоча б певні тактичні наступальні операції.


Тож президент і всі українські дипломати на всіх міжнародних рівнях адвокують саме це питання. Його порушували і під час останнього саміту НАТО.

На Штати оглядаються і доволі сміливі в багатьох питаннях британці. Їхні ракети Storm Shadow теж гожі атакувати вглиб Росії. Однак і вони вагаються.

— Британія робила перші кроки щодо надання нам танків, Challenger. Але застосовувати західну зброю саме по території РФ – ось це певний психологічний переломний момент зокрема для РФ, тому вони не беруть на себе такої відповідальності самостійно, виключно якщо це буде з США, або з блоком, – каже Чернєв

Допомогли б відігнати ворожу авіацію і західні F-16. Але тут теж питання. З одного боку, Данія наче й дозволила бити своїми F-16 по Росії, та це американський бренд, і останнє слово за Білим домом. Та багато літаків нам поки не світить. Але навіть одна ескадрилья полегшить ситуацію для наших захисників, кажуть експерти.

Поки вглиб Росії долітають лише українські розробки. Але їх мало. Тож, над масовим виробництвом власної високоточної і далекобійної зброї треба посилено працювати. Бо поки партнери не пройдуть етап виборів, невідомо, чи вдасться їх переконати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 12:00:08