Україна і світ

Наскільки шкідливі нітрати і які продукти їх найбільше накопичують – експерт

Нітрати — це солі або ефіри азотної кислоти природного походження. Вони є важливими компонентами для росту рослин, оскільки забезпечують їх необхідним азотом.

У сільському господарстві нітрати використовують як добрива для підвищення врожайності овочів і фруктів.

Зараз дивляться

А у харчовій промисловості їх додають до продуктів заради яскравого кольору та проти росту бактерій, зазвичай на етикетці вони позначені як E251 та E252.

Джерела нітратів

Найбільше цих сполук містять шпинат, селера, листова капуста та буряк. Це пов’язано з природними особливостями овочів та листової зелені накопичувати нітрати. Значно менше їх у цибулі, перці, баклажанах та зеленому горошку.

Чи варто боятися нітратів – відповідь експертки

Нітрати не є токсичними, але в організмі можуть перетворюватися на нітрити, які вважаються небезпечними (особливо для дітей) через здатність викликати метгемоглобінемію — стан, коли кисень не може ефективно транспортуватися в крові.

Однак загалом нітрати не становлять серйозної загрози. Щоб мінімізувати ризики, фахівці рекомендуть купувати овочі, фрукти та м’ясо у перевірених постачальників, які дотримуються норм та стандартів якості.

Термічна обробка та ферментація (зокрема, квашення) продуктів харчування можуть зменшити кількість нітратів.

Крім того, слід перевірити воду з домашнього колодязя або інших джерел, адже до 14% нітратів можуть надходити в раціон разом з ними.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Йдеться про регіони, де використовують нітратні добрива, частина з яких потрапляє в підземні води. Ця важлива інформація дозволить уникнути потенційних ризиків для здоров’я.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-23 13:41:04