Україна і світ

Діти під завалами у Києві, Дніпро та Кривий Ріг: що відомо про масовану ракетну атаку РФ

8 липня російські військові вчинили чергову терористичну атаку на Україну – окупанти випустили ракети по цивільних об’єктах Києва, Кривого Рогу, Дніпра, Краматорська, Покровська. На жаль, понад 30 людей загинуло, щонайменше 190 – отримали поранення. Цифри не є остаточними, адже в атакованих містах триває розбір завалів, багато поранених – у важкому стані.

Наслідки ракетної атаки на Україну

Президент України Володимир Зеленський зранку 9 липня повідомив, що до 38 зросла кількість жертв ракетного атаки на Україну. Серед загиблих четверо дітей. 190 людей отримали поранення. У лікарнях Києва перебувають 64 людини, 28 госпіталізовано в Кривому Розі, шість людей – у Дніпрі.

В частині місць влучання ракет аварійно-рятувальні роботи не припинялися всю ніч. Залучено майже 400 рятувальників.

Зараз дивляться

Ракетна атака на Україну 8 липня 2024

Як повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, російські військові злочинці атакували Україну 38 ракетами різних типів. Зокрема випустили:

  • 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 Кинджал;
  • 4 балістичні ракети Іскандер-М;
  • 1 крилату ракету 3М22 Циркон;
  • 13 крилатих ракет Х-101;
  • 14 крилатих ракет Калібр;
  • 2 крилаті ракети Х-22;
  • 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

Протиповітряній обороні вдалося знищити 30 російських ракет: 1 Кинджал; 3 Іскандера; 11 крилатих ракет Х-101; 12 крилатих ракет Калібр; 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що Росія пошкодила понад 50 цивільних об’єктів по Україні, серед них – житлові будинки, бізнес-центр та два медзаклади.

Ракетна атака на Київ

Унаслідок ракетного удару та вибухів у Києві зафіксовано падіння уламків у семи районах столиці, зокрема:

  • у Солом’янському районі пошкоджено бізнес-центр Домінод, руйнація на двох поверхах, загальною площею 1500 м.кв, виникла пожежа, яку вже ліквідували. Сім людей загинуло та 9 постраждало. Триває розбір завалів;
  • у Голосіївському – часткове руйнування 5-поверхового житлового будинку, виникло два осередки пожежі по 10 м.кв., пошкоджена покрівля, поруч пошкоджено дошкільний навчальний заклад. Також постраждали гаражі, відбулося загорання 10 авто;
  • у Дніпровському – часткова руйнація чотириповерхової будівлі медичного центру. Загинуло 8 осіб та 4 постраждало, тривають роботи із розбору завалів та пошуку людей;
  • у Дарницькому районі пошкоджено приватний будинок, одна жінка отримала поранення. За іншою локацією у цьому районі пошкоджено приміщення аптеки, без горіння та потерпілих. У цьому районі загинуло три особи (з них двоє дітей), 18 постраждало. Рятувальники розбирають завали і шукають людей;
  • у Святошинському районі – загорання в промисловій будівлі. Пожежу ліквідовано на площі 40 м.кв. Також пошкоджено приватні будинки та будівля Фахового економічного коледжу;
  • у Деснянському районі була пожежа у приватному двоповерховому будинку, яку вже ліквідували;
  • у Шевченківському районі постраждала дитяча лікарня Охматдит, є значні руйнування. Загинуло 2 дорослі особи (одна з них лікарка), 10 постраждало. Пошкоджені кілька інших корпусів. Триває розбір завалів. Також у районі пошкоджена житлова багатоповерхівка – зруйновано з першого по третій поверхи. Один загиблий та троє постраждалий, тривають роботи із розбору завалів.

У Голосіївському та Шевченківському районах повністю зруйновано або пошкоджено три трансформаторних підстанції ДТЕК. Більшість будинків заживлять з резервних джерелам. У житловому будинку на Сирці повністю знищено один підʼїзд. Рятувальна операція триває – з-під завалів чутно голоси людей.


Лікарня Охматдит

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що в лікарні Охматдит є значні руйнування нового корпусу внаслідок ракетної атаки на Київ.

За словами міського голови Віталія Кличка, пацієнтів дитячої лікарні Охматдит евакуюють у комунальні лікарні міста. На місці події триває рятувальна операція. Волонтери допомагають бійцям ДСНС розбирати завали.

Фото: ДСНС

За даними Віталія Кличка, двоє загиблих в лікарні Охматдит – дорослі, зокрема одна лікарка.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що загиблою лікаркою була 30-річна львів’янка Світлана Лук’янчук. Дівчина була сиротою, її виховувала рідна тітка. Світлана в Охматдиті працювала дитячим нефрологом. Поховають дівчину у Львові біля батьків на Голосківському цвинтарі.

Повторний обстріл Києва

Близько 14:00 російські військові знову вдарили по Києву. Поцілили у медичний центр у Дніпровському районі столиці. На жаль, відомо про чотирьох загиблих та трьох травмованих.

ДСНС

За останніми даними від МВС та ДСНС, внаслідок ракетної атаки по Києву вже 22 загиблих та 72 постраждалих.

Вибухи на Київщині 8 липня

Під час повітряної тривоги на Київщині лунали вибухи. Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко наголосив, що влучань у житлову та критичну інфраструктуру на території Київщини не зафіксовано. У регіоні працювали сили ППО.

Ракетний обстріл Дніпра

Серія вибухів у Дніпрі пролунала під час ранкової ракетної атаки ворога на Україну. На жаль, так само є руйнування цивільної інфраструктури. За останніми даними від Дніпропетровської обласної військової адміністрації, жертвою вибухів у Дніпрі став один чоловік, ще 12 людей отримали поранення, з них – один у важкому стані в лікарні.

Сергій Лисак

Сергій Лисак

Сергій Лисак

Сергій Лисак

Сергій Лисак

Сергій Лисак

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Обстріл Кривого Рогу

Під час масованої ракетної атаки на Україну потужні вибухи пролунали у Кривому Розі. За останніми даними Офісу генпрокурора, у місті російські ракети влучили у промислове підприємство. На жаль, щонайменше 10 людей загинуло (серед них – 6 жінок та 4 чоловіків), 42 – отримали поранення. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Кривий Ріг

9 липня у Кривому Розі оголосили день жалоби.

Ракетний удар по Покровську

У місті Покровськ Донецької області в результаті ракетного удару загинуло три людини. Голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін повідомив, що ворожі ракети влучили у місцеве підприємство — саме на його території загинули троє чоловіків. Двоє – отримали поранення.

Вадим Філашкін

Вадим Філашкін

Вадим Філашкін

Олександр Гончаренко, начальник Краматорської міської військової адміністрації, повідомив, що у Краматорську попередньо без постраждалих.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Цілеспрямовані атаки РФ на цивільне населення України

Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що росіяни сьогодні цілеспрямовано атакували Київ – цілеспрямовано били по цивільних об’єктах. Російське Міноборони, як завжди, говорить, що било чітко по військових цілях, а руйнування цивільних об’єктів, зокрема дитячої лікарні Охматдит, житлових будинків – то начебто вина наших ракет ППО.

У Центрі протидії дезінформації наголосили, що росіяни свідомо тероризують та вбивають українців, і сьогоднішні атаки по інфраструктурі були саме цілеспрямованими.

– Якби не було ППО, кількість загиблих була б значно більшою, оскільки чимало ракет не долетіли до міст, – наголосили в ЦПД.


Військовий експерт Олександр Мусієнко у коментарі Фактам ICTV наголосив, що Росія проводить відверті терористичні атаки, і ціль росіян – аж ніякі не військові об’єкти.

– Це відвертий терор проти цивільного населення, це чергові російські воєнні злочини. Якщо ми подивимось на дитячу лікарню Охматдит, то росіяни дуже добре знали, що там знаходиться медична установа. Ракета поцілила безпосередньо в один із корпусів, що є жахливим воєнним злочином. І, без сумніву, вони прекрасно розуміли, що роблять, – заявив Олександр Мусієнко.

За його словами, РФ не даремно робить такі терористичні атаки саме напередодні саміту НАТО. Росіяни хочуть спробувати продемонструвати слабкість Заходу. Мовляв, Захід нічого не може вдіяти, тому треба тиснути на Україну з метою досягнення якогось компромісу.

Олександр Мусієнко зауважує, що у відповідь на російський ракетний обстріл України наші партнери повинні посилити українські системи ППО, пришвидшити постачання літаків F-16 та надати можливість бити з цих літаків по військових об’єктах на території Росії. Україна має мати можливість вдарити по російській авіабазі в Енгельсі.

Це унікальна російська база, адже тільки там можуть обслуговувати бомбардувальники сімейства Ту, зокрема літаки Ту-160. Ми маємо позбавити росіян цієї можливості, а це можна зробити ударами і необхідною кількістю ракет для F-16.

Не менш важливими є жорсткі санкції. Росії треба робити максимально боляче, щоб їй важко було вести цю війну, наголошує військовий експерт.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 866-ту добу. За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 10:39:08