Україна і світ

Українцям почали надавати доступні кредити на енергообладнання

Уряд почав впроваджувати важливі фінансові програми, спрямовані на стимулювання енергонезалежності населення в умовах дефіциту електроенергії.

Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр, міністр економіки України Юлія Свириденко.

– Держава створює умови для можливості підвищення громадянами та бізнесом власної енергонезалежності через встановлення альтернативних джерел енергії з мінімальною кількістю бюрократичних процедур та можливостями залучення фінансування для таких проєктів, – пояснила вона.

Зараз дивляться

Які програми кредитування доступні українцям:

1) Під 0% – для фізосіб на придбання генеруючих установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел.

Кожен, хто бажає придбати сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки, може отримати кредит, за яким держава повністю компенсує відсоткову ставку впродовж терміну кредитування. Сума кредиту – до 480 тис. грн, термін кредитування – 10 років.

Такі кредити надаватиме ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Сенс Банк та банк Глобус. Надалі кількість банків-партнерів програми збільшуватиметься.

2) Доступні кредити 5-7-9% – для ОСББ та ЖБК на суму до 5 млн грн та терміном до 5 років під 7% річних.

За ці кошти можна придбати та встановити сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та інше допоміжне обладнання.

Для цього треба подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють із державою за програмою Доступні кредити 5-7-9.

Зокрема, вже працюють над наданням таких кредитів Ощадбанк, банк Восток, ПриватБанк, Сенс Банк, Укргазбанк, Глобус, Скай Банк.

3) Ця кредитна програма може застосовуватись у комплексі із програмою ГрінДІМ, запровадженою в травні 2024 року, за якою держава компенсує до 70% вартості обладнання сонячних електростанцій та/або теплових насосів, придбаних ОСББ та ЖБК.

Максимальна сума компенсації: до 1 млн грн на встановлення СЕС, до 2 млн грн – на встановлення теплових насосів, до 3 млн грн – якщо одночасно встановлюється СЕС і тепловий насос. Для участі у цій програмі необхідно звернутись до Фонду енергоефективності.

4) Також за програмою Доступні кредити 5-7-9 підприємці та бізнес можуть придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі чи біогазові генерувальні установки.

Максимальна сума кредиту – до 150 млн грн, термін кредитування – до 10 років.

5) Для підприємств, що планують розбудовувати власну генерацію на суму понад 150 млн грн, доступні пропозиції від 19 найбільших банків, які надають пільгове кредитування на реалізацію проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури.

Сума кредиту – до €25 млн, термін – до 5-7 років.

Базова відсоткова ставка для кредитів у національній валюті: на перший рік – 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %; починаючи з другого року – плаваюча, але не більше UIRD12M +3%.

Завдяки цим програмам кредитування власники приватних будинків та мешканці багатоквартирних будинків зможуть облаштувати автономні джерела енергії, а бізнес – реалізувати енергопроєкти різної складності для забезпечення себе власним джерелом генерації і стабільної роботи, наголошують в Мінегерго.

Днями також запрацювала урядова гаряча лінія 15-49 під назвою Струм, на яку можуть звертатися громадяни та бізнес для вирішення питань, пов’язаних з енергетичною галуззю, зокрема щодо питань встановлення альтернативних джерел енергії для забезпечення власної енергонезалежності.

Джерело: Міненергетики

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 16:41:06