Україна і світ

Якою може бути зовнішня політика США при Камалі Гарріс – аналіз Politico

Фото: Офіс президента

Якщо віцепрезидентку США Камалу Гарріс оберуть новим американським президентом у листопаді 2024 року, то вона обійме посаду із зовнішньополітичним послужним списком, який був сформований завдяки її перебуванню як сенаторки під час президентства Дональда Трампа та як другої людини в країні за президентства Джо Байдена, який є “одним із найдосвідченіших президентів із міжнародних питань в історії Америки”, пише видання Politico.

Камала Гарріс у ролі президента США

Як пише видання, у більшості галузей Гарріс, найімовірніше, продовжить реалізацію багатьох зовнішньополітичних завдань президента Джо Байдена. Адміністрація Гарріс, імовірно, надасть рішучу підтримку Україні в російсько-українській війні і продовжить ініціативи щодо поглиблення альянсів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні перед обличчям геополітичного сходження Китаю. Крім того, ймовірно, США, як і раніше, надаватимуть активну підтримку Ізраїлю та іншим союзникам на Близькому Сході.

Однак щодо війни Ізраїлю з ХАМАС Гарріс висловилася більш прихильно до долі палестинців, що може частково заспокоїти арабо-американських виборців і тих, кого турбує підтримка Байденом військових дій Ізраїлю в Газі.

Зараз дивляться

Лілі Грінберг Колл, яка після року служби звільнилася з посади спеціального помічника глави адміністрації Міністерства внутрішніх справ через незгоду з підтримкою Байденом ізраїльської військової стратегії, каже, що її особистий досвід роботи на віцепрезидентку Гарріс як організаторки виборчих кампаній в Айові дає їй надію.

– Гарріс має прислухатися до думки більшості американських виборців і використати всі важелі впливу адміністрації – зокрема, припинити постачання наступальної зброї, – щоб домогтися тривалого припинення вогню й обміну заручниками. Я працювала на Камалу, і я знаю, що вона вчинить правильно, – заявила вона незабаром після того, як Байден зняв свою кандидатуру на переобрання в неділю.

Будучи сенатором, Гарріс висловлювала менш яструбині настрої, ніж Байден, щодо військової присутності США на Близькому Сході. Деякі з її жорстких позицій, зокрема щодо Саудівської Аравії, Індії та Туреччини, можуть також ускладнити її взаємодію із союзниками на Близькому Сході та в Азії.

До того як стати сенатором, Гарріс більшу частину своєї кар’єри пропрацювала в правоохоронних органах. За словами Джима Таунсенда, колишнього співробітника Пентагону і НАТО, вона прийшла на посаду віцепрезидента з відносно невеликим досвідом у сфері зовнішньої політики, що ставить її в залежність від своїх радників, які здебільшого є консерваторами.

– У неї немає досвіду в галузі оборони або зовнішньої політики, тому вона дуже залежить від (своїх радників, – Ред.), в чому вона має брати участь. Найголовніше – я не думаю, що вона дуже часто влазить у питання оборони або зовнішньої політики, – сказав він.

Проте її послужний список як сенаторки і віцепрезидентки – який опинився в центрі уваги в неділю, коли Байден вибув із перегонів і назвав її своєю кандидаткою – дає уявлення про те, як адміністрація Гарріс могла б по-іншому підходити до головних геополітичних проблем і як її оточення прагнутиме доповнити її недоліки.

Як зазначає Politico, у минулому Гарріс виступала підкріпленням президента Байдена на міжнародних зустрічах: так, вона була присутня на саміті АСЕАН 2023 року замість Байдена, а також підміняла главу Білого дому на щорічній Мюнхенській безпековій конференції 2022 року, коли вона висловила підтримку президенту України Володимиру Зеленському, в той час, як Росія готувалася до повномасштабного вторгнення. Те саме повторилося і 2023 року, коли між Росією та Україною вже йшли запеклі бойові дії.

– Якщо Байден не збирався їхати… Думаю, вони розглядали це як можливість дати їй можливість поспілкуватися з європейськими лідерами, а також допомогти просвітити її в цьому аспекті зовнішньої політики: Європа і НАТО. У неї були свої плюси в тому, щоб поїхати й очолити делегацію. Думаю, ідея полягала в тому, щоб розширити її досвід у міжнародних справах, – каже Таунсенд.

Представник Вашингтона Адам Сміт, головний демократ у комітеті зі збройних сил Палати представників, який підтримав ідею проведення відкритого з’їзду для вибору наступника Байдена, сказав, що те, що Гарріс представляла Байдена в Мюнхені, доводить, що вона готова до виходу на світову арену.

– Відверто кажучи, вона пройшла стрес-тест. Вона була провідним представником адміністрації на Мюнхенській безпековій конференції, відстоюючи нашу роль в Україні, НАТО і в усьому світі, і вона була справді сильною, – сказав Сміт в інтерв’ю під час Республіканського національного з’їзду.

За словами прихильників, час, проведений нею під керівництвом Байдена, також є плюсом.

– Вона чотири роки вчилася у президента Байдена, який володіє одними з найсильніших зовнішньополітичних здібностей, які будь-коли були в нашого президента, і все частіше брала на себе роль лідера, представляючи Сполучені Штати в усьому світі, – сказав колишній співробітник адміністрації, який отримав анонімність, щоб вільно говорити про зовнішньополітичний послужний список Гарріс.

Зовнішня політика США за Гарріс

Як пише Politico, за чотири роки роботи в Сенаті Конгресу США Гарріс була членкинею сенатських комітетів з розвідки та національної безпеки, заслуживши похвалу колег по Сенату за “розумний, як батіг” підхід до роботи цих чутливих комітетів. Як сенаторка Гарріс також здійснила кілька міжнародних поїздок, відвідавши Афганістан, Ірак, Йорданію та Ізраїль у 2017 і 2018 роках.

Як і більшість демократів, Гарріс проголосувала за затвердження відставного генерала Джима Меттіса першим міністром оборони Трампа і за надання йому винятку з федерального закону, що забороняє відставним військовим обіймати посаду міністра оборони протягом семи років. Вона голосувала проти кандидатур Майка Помпео і Джини Гаспел на посади директорів Центрального розвідувального управління. Вона також виступала проти кандидатур Рекса Тіллерсона, а потім Помпео на пост держсекретаря і проти кандидатури Марка Еспера на пост міністра оборони Трампа.

Зазначається, що на посаді віцепрезидента радником Гарріс із національної безпеки є Філіп Гордон, який працював в адміністраціях Обами і Клінтона. Спочатку він був заступником радника Гарріс із національної безпеки і змінив на цій посаді Ненсі Макелдоуні, випускницю Ради національної безпеки при Клінтоні. Гордон є експертом з Європи і має великий досвід роботи на Близькому Сході.

Заступником радника Гарріс з національної безпеки стала Ребекка Лісснер, колишній співробітник відділу планування Ради національної безпеки, де вона курирувала створення Стратегії національної безпеки адміністрації.

На відміну від республіканського кандидата Дональда Трампа, і його потенційного віцепрезидента Джей Ді Венса, провідні співробітники Гарріс з національної безпеки – “традиціоналісти” і “інтернаціоналісти”.

– Їхні погляди, я думаю, добре вписуються в президентство Білла Клінтона або Обами. Вони прямолінійні, традиційні люди, які займаються зовнішньою політикою. Це продукти міжнародного порядку, заснованого на правилах, що склалися після Другої світової війни, – сказав Таунсенд.


Погляд Гарріс на війну між РФ і Україною

Як і Байден, Гарріс активно підтримувала Україну в її боротьбі з Росією і, як очікується, продовжуватиме її політику. У червні Гарріс представляла США на Саміті за мир в Україні, де в неї відбулася шоста зустріч із Зеленським. Вона заявила про рішучу підтримку трансатлантичної співпраці у справі підтримки Києва.

В інтерв’ю NBC News цього року Гарріс заявила, що Україна може продовжувати розраховувати на підтримку Вашингтона в умовах тривалої війни.

Україні потрібна наша підтримка. І ми повинні її надати, – сказав Гарріс.

На Мюнхенській конференції з безпеки цього року Гарріс також підтвердила обіцянку адміністрації Байдена підтримувати Україну “стільки, скільки буде потрібно”.

Вона також є запеклим критиком Володимира Путіна, звинувативши його в смерті лідера російської опозиції Олексія Навального цього року. А напади Росії на українське цивільне населення вона назвала “злочинами проти людяності” і пообіцяла закликати владу в Москві до відповіді.

– Усіх тих, хто скоїв ці злочини, та їхніх начальників, які беруть співучасть у цих злочинах, буде притягнуто до відповідальності, – заявила Гарріс 2023 року в Мюнхені.

Останнім часом Гарріс критикував Трампа під час передвиборчої кампанії за його попередні висловлювання про те, що він збирається вивести США з НАТО.

– Дональд Трамп обіймається з Путіним. Це відбувається не тільки сьогодні. Це відбувається вже давно, коли він, Трамп, погрожував вийти з НАТО і заохочував Путіна до вторгнення в країни наших союзників, – заявила Гарріс 11 липня на передвиборчому заході в Північній Кароліні.


Погляд Гарріс на Близький Схід та Азію

У питанні про Ізраїль Гарріс, будучи сенатором, висловилася на підтримку рішення про дві держави і підтримала Авраамські угоди. Як віцепрезидентка Гарріс приватно заявила, що адміністрації Байдена необхідно зайняти жорсткішу позицію щодо прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, оскільки кількість жертв серед мирного населення у війні Ізраїлю проти ХАМАС зростає.

Публічно Гарріс стала одним із перших високопоставлених лідерів адміністрації, які закликали до негайного тимчасового припинення вогню в березні. Вона виступила з найрізкішим на той момент докором на адресу Ізраїлю щодо потоків допомоги в сектор Газа з боку високопоставленого керівника і назвала конфлікт “гуманітарною катастрофою” для невинних цивільних осіб.

Джош Пол, колишній співробітник Держдепартаменту, який займається постачанням зброї американським союзникам, сказав, що Гарріс здається не такою “нерухомою і непримиренною”, як Байден щодо політики Ізраїлю. Проте, визнав він, будь-який президент США може зробити лише дуже багато, щоб змінити політику щодо Ізраїлю в короткостроковій перспективі.

– Я відчуваю обережний і обмежений оптимізм, але також і глибоке почуття полегшення від того, що Демократична партія не висуватиме на посаду президента США людину, яка зробила всіх нас співучасниками такої великої і непотрібної шкоди, – сказав Пол, маючи на увазі бойові дії Ізраїлю в секторі Газа.

Також Гарріс підтримала укладений 2015 року Спільний всеосяжний план дій з Іраном, спрямований на стримування ядерної програми Тегерана. Вона засудила військовий удар, завданий у січні 2020 року по високопоставленому іранському генералу Кассему Солеймані, і стала одним з авторів невдалого законопроєкту про блокування подальших військових дій проти іранських лідерів і цілей.

Щодо Саудівської Аравії Гарріс приєдналася до прогресивних партій у законопроєкті, що обмежує продаж зброї та військову допомогу Ер-Ріяду через його роль у громадянській війні в Ємені й убивстві саудівського журналіста та оглядача Washington Post Джамаля Хашоггі.

Що стосується Азії, то тут Гарріс, найімовірніше, продовжить жорстку політику адміністрації Байдена щодо Китаю, якщо її оберуть президентом.

Будучи сенаторкою, вона критикувала підхід Трампа до Пекіна, заявивши віцепрезиденту Майку Пенсу під час віцепрезидентських дебатів 2020 року, що Трамп “програв цю торговельну війну” і що його тарифи шкодять американській економіці, не відновлюючи балансу у відносинах між США і Китаєм. Однак, як і інші чиновники адміністрації, Гарріс виступає за “відсторонення від ризиків” Пекіна – політику, яка заохочує зниження ступеня залежності західних економік від Китаю.

– Ідеться не про те, щоб відсторонитися, а про те, щоб забезпечити захист американських інтересів і бути лідером у плані правил дорожнього руху, а не слідувати чужим правилам, – сказала Гарріс в інтерв’ю CBS минулого року.

Як пише Politico, адміністрація Гарріс, імовірно, продовжить неофіційну підтримку Тайваню, особливо в умовах зростаючих військових загроз з боку Китаю. У вересні 2022 року вона заявила, що “ми продовжуватимемо підтримувати самооборону Тайваню відповідно до нашої давньої політики”.

Відтоді як Гарріс стала віцепрезиденткою, вона спілкувалася і з китайським лідером Сі Цзіньпіном, і з президентом Тайваню Лай Чін-те. Гарріс провела коротку зустріч із Сі на полях виїзної наради лідерів АТЕС 2022 року, де закликала його “підтримувати відкриті лінії зв’язку, щоб відповідально керувати суперництвом між нашими країнами”, писала вона в соціальних мережах.

Крім Китаю, Гарріс, будучи сенатором, уважно стежила за Східною Азією, регулярно представляючи або виступаючи співавтором двопартійного закону про захист прав людини в М’янмі.

Гарріс виступала проти наступу Трампа на північнокорейського лідера Кім Чен Ина і критикувала адміністрацію Трампа за те, що вона не робить достатньо для стримування ядерних загроз КНДР.

Гарріс, чия мати була індіанкою, також регулярно критикувала індійський уряд, будучи сенатором, і зустрічалася з членами кашмірської діаспори. Стосунки між Гаррісом та урядом Індії, який очолює Нарендра Моді, схоже, згладилися, оскільки Моді похвалив Гарріса під час державного візиту до Вашингтона у 2023 році.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 16:48:08