Україна і світ

Простір для демократії в Україні є, попри повномасштабну війну – Колесников

Простір для демократії в Україні є, попри повномасштабну війну Росії. Проте він не має нести загроз національній безпеці, a також повинен обов’язково передбачати елементи прозорості й участі громадян в ухваленні рішень.

Голова ВГО Асоціація сприяння самоорганізації населення та науковий співробітник Тартуського університету Олексій Колесников розповів ведучій інформаційного телемарафону Єдині новини Яні Брензей про те, як простір для демократії в Україні може успішно функціонувати.

– Інколи можемо почути, що його немає, але я із цим посперечався б. Простір для демократії є. Просто це має бути особлива демократія з певними нюансами. Тобто демократія, яка не несе загроз національній безпеці, або загрози мінімізовані. Та водночас вона передбачає механізми взаємодії з громадянським суспільством, певні елементи прозорості та участі громадян в ухваленні рішень. Гадаю, що простір для неї все ж таки є, – вважає Олексій Колесников.

На його думку, в Україні досить часто публічну владу здійснюють сьогодні військові адміністрації – це створює певні проблеми для функціонування інструментів місцевої демократії, тому що вони в принципі виписані для органів місцевого самоврядування.

Зараз дивляться

– Військова адміністрація – трохи інша інституція. Але військові адміністрації, які діють на рівні громад, так само мають зазвичай, тобто у більшості випадків, передані Верховною Радою повноваження місцевого самоврядування. Просто за своєю природою ці інституції не дуже заточені під демократичні механізми, тому що вони державні, тимчасові, єдиноначальні, – сказав він.

Олексій Колесников зазначив, що вони можуть виконувати вимоги тих самих статутів територіальних громад, якщо чітко це виписати в українському законодавстві.

Але головне – це проактивна позиція цих органів, щоб вони орієнтувалися насамперед на консультативні механізми та самостійно шукали контакту з громадськістю, переконаний очільник ВГО Асоціація сприяння самоорганізації населення.

– Такий підхід називається консультаційною або деліберативною демократією, коли лідерство належить органу влади, а він долучає громадян до ухвалення рішень. Тобто драйвер процесу тут – влада. Я вважаю, що певні механізми цілком успішно можуть працювати, – припустив науковий співробітник Тартуського університету.


Війна в Україні, Демократія

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 15:24:08