Україна і світ

Чому чорніє срібло на тілі людини: основні причини

Срібні прикраси дуже популярні, проте цей метал має один недолік. З часом він втрачає свій блиск і покривається сірим нальотом.

У минулому з цього приводу діяли численні забобони, які стверджували, що темний наліт на срібних прикрасах є показником того, що господаря зурочили або він потрапив під вплив нечистої сили. Тоді срібло вважалося оберегом, тому зміна кольору нічого хорошого не обіцяла.

Чому темніє срібло на тілі людини, які причини та як цьому запобігти – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Чому чорніє срібло на тілі людини: причини

Та є наукове пояснення потемніння срібла. Річ у тім, що зміна кольору металу трапляється в результаті хімічної реакції, яка відбувається, коли срібло вступає в контакт із повітрям та різними речовинами. Це нормальний процес, тож причин для хвилювання немає.

Срібло – це благородний метал, який може активно взаємодіяти з навколишнім середовищем. Оскільки аргентум занадто м’який, то ювелірні вироби виготовляють зі сплаву. Найчастіше до нього додають алюміній, паладій, мідь, цинк та інші метали з високою міцністю.

Саме через домішки на ювелірних виробах може утворюватися тонкий шар корозії з характерним зеленуватим або сірим відтінком.

Розгляньмо основні причини, чому чорніє срібло на тілі людини:

  • Низька якість виробу

Якщо срібло потемніло протягом перших кількох місяців носіння, то, найімовірніше, прикраса була виготовлена з металу низької проби або неякісної лігатури. Тобто до срібла додали забагато міді.

Найчастіше у виробництві прикрас використовується 925-та проба, тобто 92,5% чистого срібла та 7,5% домішок. Якісний склад домішок і правильні пропорції чистого металу й лігатури уповільнюють процес появи темного нальоту на прикрасах.

Срібні прикраси можуть темніти через сірководень, що є в повітрі. Він вступає у взаємодію зі сріблом, відбувається хімічна реакція, в результаті якої утворюється темний наліт.

Почорніння відбуватиметься швидше у місцях із брудним повітрям, особливо це стосується промислових центрів. Тобто, що брудніше повітря, то швидше відбувається процес окислення срібла.

Якщо вироби зберігаються у значно освітленому вологому місці, вони теж будуть швидше окислюватися.

Чому чорніє срібло на шиї людини

Головний природний окисник, який виробляється людиною, це піт. У ньому є сульфати, солі сірчаної кислоти, які здатні прискорити окиснення аргентуму.

Саме тому ювеліри не рекомендують одягати срібні прикраси під час косметичних процедур, у приміщеннях з підвищеною вологістю, а також під час активних занять спортом.

Є й така гіпотеза, що срібло може потемніти за погіршення здоров’я людини. Якщо ланцюжок покрився сірим нальотом, то це може свідчити про:

  1. гормональні порушення або певні зміни в організмі, які можуть бути пов’язані із вагітністю чи хворобою;
  2. захворювання печінки, нирок або жовчного міхура.

Чорніти срібло на тілі людини може й під впливом косметики. Аргентум, вступаючи в контакт із косметичними засобами для тіла, обличчя, волосся, а також з парфумерією, починає окислюватися. Тому срібні прикраси краще одягати на прикрите одягом тіло.

Також сірий наліт може утворитися від взаємодії з мийними засобами та водою. Якщо ви не знімаєте ланцюжок, браслет або каблучку під чай купання чи миття рук, то так ви можете прискорити процес потьмяніння, оскільки деякі мила містять сполуки сірки.

Як захистити срібло від потемніння

  • Не одягайте срібні прикраси одразу після використання косметики, лаку для волосся та інших косметичних засобів.
  • Не зберігайте вироби у вологому приміщенні, наприклад, у ванній. Для цього краще використовувати закриті скриньки чи коробочки, які захищають прикраси від впливу повітря та світла.
  • Знімайте срібні прикраси, коли приймаєте душ або займаєтеся плаванням.

Якщо ви знаєте, чому чорніє срібло на тілі людини й ефективно використовуєте всі методи, але так сталося, що воно все одно потьмяніло, тоді скористайтеся спеціальними засобами для чищення срібних прикрас. Вони ефективно справляться з проблемою і повернуть прикрасам блиск.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 15:56:08