Україна і світ

Знесення садиби Зеленських: поліція проводить обшуки у власників будкомпанії

Фото: Нацполіція

Співробітники Нацполіції проводять обшуки у власників будинку та в будівельній компанії, яка безпосередньо здійснювала в Києві демонтаж будівлі садиби Зеленських ХІХ століття.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби поліції Києва.

Знесена садиба Зеленських: поліція проводить обшуки у власників будкомпанії

Зазначається, що у минулому поліція та прокуратура тричі зверталися до суду щодо накладення арешту на земельну ділянку та будівлю за вказаною адресою.

Зараз дивляться

– Втім, за клопотанням адвокатів власників будинку, суд його скасовував. Востаннє, 18 січня та 19 лютого за ініціативи поліції та прокуратури на земельну ділянку та будинок було накладено новий арешт із забороною здійснення будь-яких дій, – йдеться у повідомленні.

Перед цим було розпочате кримінальне провадження, що здійснюється за трьома статтями КК України:

  • за фактом умисного незаконного знищення об’єктів культурної спадщини (ч.2 ст. 298 КК України);
  • самовільного будівництва (ч. 3 ст. 197-1 КК України)
  • за фактом незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України).

Знесення садиби Зеленських

Нагадаємо, ввечері 19 липня стало відомо, що посеред української столиці була несанкціоновано знесена історична садиба Зеленських, що була зведена у 1890 році.

Мер Києва Віталій Кличко обурився ситуацією і назвав руйнування будівлі “цинічною провокацією”, оскільки, за його словами, перед знесенням будівлі до КМДА надійшов пакет документації щодо присвоєння уже знищеному будинку статусу пам’ятки.

У минулому садибу Зеленських намагалися знищити забудовники, а активіст та співзасновник памʼяткоохоронного хабу Цегла Дмитро Перов повідомляв, що на тому місці хочуть побудувати новий житловий комплекс Тургеневъ, хоча Український інститут національної памʼяті постановив, що будівництво не відповідає вимогам закону щодо деколонізації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 15:44:07