Україна і світ

Шанси на перемогу Камали Гарріс на виборах у США: думка експертів і соціологів

Після невдалих дебатів, а також замаху на Дональда Трампа, шанси Джо Байдена перемогти в передвиборчих перегонах значно знизилися. 21 липня чинний президент США заявив, що він не балотуватиметься на наступний термін і знімає свою кандидатуру на виборах.

Зараз перед Демократичною партією стоїть питання про особу, яка зможе стати кандидатом у президенти на виборах у США. Факти ICTV дізнавалися, які шанси Камали Гарріс перемогти на виборах у США.

Шанси Камали Гарріс перемогти Трампа на виборах: думка аналітиків

Думки політологів та аналітиків щодо цієї кандидатури суттєво різняться. Reuters пише, що Камала Гарріс має всі шанси перемогти Трампа, якщо Демократична партія обере її своїм кандидатом на серпневому з’їзді в Чикаго. Зокрема, якщо в основі передвиборчої кампанії буде боротьба із сексизмом та расизмом. Адже чинна віцепрезидентка – темношкіра жінка. До того ж вона повна протилежність Дональда Трампа, адже його багато разів звинувачували в сексизмі.

Зараз дивляться

Представники Демократичної партії вважають, що вона має досить високі шанси, як порівняти з Дональдом Трампом. Це пов’язано з тим, що вона більш ніж на 20 років молодша й наразі є лідером партії, яка порушує питання, що цікавлять молодих виборців і прогресивних американців. Представники демократів вважають, що вона стане чудовим кандидатом для темношкірих виборців, а також жінок, які підтримували 2016 року Гілларі Клінтон.

До того ж Камала Гарріс досить довго працювала юристом і понад чотири роки перебуває на посаді віцепрезидента. Вона неодноразово доводила свої вміння проводити дебати та відповідати на незручні запитання. Це доволі контрастний кандидат, порівнюючи з Трампом, адже для частини виборців білі чоловіки пенсійного віку відображають минуле.

Який шанс має Камала Гарріс перемогти на виборах у США: результати соціологів

За даними опитування від Decision Desk HQ (DDHQ) і The Hill, Трамп випереджає Гарріс на два пункти.

Згідно із соціологічними дослідженнями групи Five Thirty Eight, Камала Гарріс має доволі низький рейтинг, але він значно вищий за рейтинг чинного президента Джо Байдена.

Співзасновниця Black Voters Matter Fund Латоша Браун сказала, що Гарріс буде змушена розв’язувати проблеми, адже на передвиборчу підготовку в неї буде лише три місяці. Латоша Браун вважає, що саме Камала Гарріс стане відповідним оновленням, на яке так чекає більшість виборців.

Директорка програми жіночих та гендерних досліджень Джорджтаунського університету зазначила, що попри велику кількість темношкірих політичних лідерок, в американському суспільстві залишається небажання затверджувати жінок на керівних посадах.

Тож вибори, які відбудуться в листопаді, покажуть, чи готове американське суспільство до великих змін. Чи хоче воно бачити на чолі своєї країни темношкіру жінку.

На думку Джамала Сіммонса, в Америці досі підтримується расизм і сексизм. Політичний радник, який працював директором з комунікацій у Камали Гарріс, вважає, що колір шкіри та стать можуть вплинути на результати виборів.

Як український експерт оцінює шанси Камали Гарріс проти Трампа

Олександр Краєв – експерт ради зовнішньої політики Українська призма та Директор програми Північна Америка вважає, що шанси Камали Гарріс проти Трампа паритетні, адже чинний віцепрезидент США має певний антирейтинг.

– На своїй посаді вона мала займатися реформою поліції, суддівської системи та проводити реформи щодо міграційного законодавства, але суттєвих результатів не показала, – зазначає експерт.

Він зазначив, що Демократична партія навмисно довго не обирала нового кандидата в президенти замість Байдена, щоб у республіканців залишилося менше часу на чорний піар.

– Знайти скандали, які зможуть погіршити репутацію Гарріс, буде досить просто, адже вона була найжорсткішою прокуроркою штату Каліфорнія, – каже експерт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 15:40:10