Україна і світ

Як відбуватиметься подальше лікування пацієнтів Охматдиту, виведеного з ладу майже на 80%

Національна дитяча спеціалізована дитяча лікарня Охматдит оговтується після ракетного удару РФ 8 липня. Нагадаємо, що ця найбільша клініка надає допомогу дітям із важкими захворюваннями, які приїжджають сюди з усієї України. Крім того, від початку війни медзаклад приймає дітей, поранених унаслідок обстрілів і бомбардувань.

Як розповів завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Олександр Лисиця, лікарня майже на 80% виведена з ладу. Зруйновано всі комунікації, немає світла і води.

Рятують в інших лікарнях

За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, було пошкоджено корпус Центру дитячої кардіохірургії. У момент ракетного удару там проходили три операції на серці, і внаслідок вибуху пошкоджено вікна, сталося забруднення грудної порожнини пацієнтів.

За словами Ляшка, зараз дітей намагаються врятувати в інших лікарнях.

– У пріоритеті на евакуацію були ті, хто перебуває на штучній вентиляції легень, хто потребує кисневої допомоги або чиє життя залежить від медичного обладнання на електроживленні, – сказав міністр.

Про те, в яких умовах доводилося евакуювати хворих, розповіла хірургічна медсестра Ірина.

Якраз мали оперувати двомісячне немовля, як сталася атака. Хірург кинувся на тіло дитини, щоб прикрити його.

Ірина каже, що було дуже голосно, і вона оніміла від шоку.
Вони змогли евакуювати дитину в укриття. Немовля не постраждало.

Шанси на відновлення

Як розповів міністр, наразі завідувачі всіх відділень лікарні евакуюють пацієнтів в інші медичні заклади. Віктор Ляшко запевняє, що мережа цих закладів сформована, місць вистачає.

– Я займаюся релокацією свого відділення. Зараз це 20 важких хворих і понад 30 – менш важких. Це діти від зовсім маленьких і до старшого віку, – розповідає Олександр Лисиця.

Для допомоги родичам і координації евакуації працює оперативний штаб.

Рано говорити про терміни

Міністр охорони здоров’я сказав журналістам, що зараз рано говорити про терміни відновлення роботи Охматдиту.

– Головне зараз – врятувати життя, потім вирішуватимемо, як відновлювати і що для цього потрібно або як перевозити обладнання звідси в інші клініки за необхідності, – наголосив Віктор Ляшко.

На спільній із Володимиром Зеленським прес-конференції у Варшаві прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про готовність його країни прийняти пацієнтів Охматдиту в польських клініках.

Фото: МОЗ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-09 10:27:07