Україна і світ

Байден вирішив завершити свою передвиборчу кампанію: що буде далі

Президент США Джо Байден вийшов з перегонів та вирішив підтримати віцепрезидентку Камалу Гарріс як номінантки від Демократичної партії. Найближчі дні стануть вирішальними, оскільки демократи намагатимуться об’єднати численні фракції партії навколо Гарріс.

Видання The Washington Post розбиралося, як може розгортатися цей процес.

Хто замінить Байдена

Гарріс є найбільш вірогідним кандидатом, оскільки Байден підтримав її, і багато хто в партії також готові це зробити.

Зараз дивляться

Але номінація Гарріс не гарантована лише тому, що вона має підтримку Байдена і є його віцепрезидентом і соратником по президентській кампанії. Демократична партія може знайти іншу заміну. Але номінант не стане офіційним, доки делегати за нього не проголосують.

На Національному з’їзді Демократичної партії в серпні делегати можуть голосувати за будь-якого кандидата, до якого мають симпатії.

Як обиратимуть нового кандидата

Якщо демократам не вдасться об’єднатися навколо когось одного, це створює прецедент для відкритого з’їзду, якого партія не мала з 1968 року. Тоді за лаштунками почнеться велика політична боротьба, оскільки номінанти шукатимуть підтримки в окремих делегатів. Однак демократи намагатимуться уникнути такої ситуації.

Як швидко можуть обрати кандидата

Навіть якщо демократ Байден підтримає Камалу Гарріс, ніхто не стане офіційним кандидатом, поки делегати не проголосують. Перед вибуттям Байдена Національний комітет Демократичної партії дав зрозуміти, що планує провести віртуальне поіменне голосування за кандидата у серпні.

Які шанси Камали Гарріс проти Трампа

Нещодавні опитування не виявили великої різниці між тим, як вона та Байден протистоять Дональду Трампу. За даними 11 опитувань після дебатів, опублікованих Washington Post, Трамп випередив демократа Байдена на 1,9 відсоткових пункти. При цьому Гарріс відстає від Трампа на 1,9 відсоткових пункти.

Ще чотири опитування показали, що Гарріс має трохи кращі результати, ніж Байден, а чотири – гірші, а три не виявили різниці між Гарріс і Байденом.

Опитування Washington Post-ABC News-Ipsos, проведене у липні, показало, що 44% американців воліли, щоб Байден пішов у відставку, а Гарріс стала кандидатом від Демократичної партії.

У тому ж опитуванні 29% демократів і незалежних демократів запропонували Камалу Гарріс як кандидатку від партії, тоді як 7% підтримували губернатора Каліфорнії Гевіна Ньюсома, 4% опитаних за колишню першу леді Мішель Обаму і по 3% – міністра транспорту Піта Буттіджеджа і губернаторку Мічигану Ґретхен Вітмер. Половина демократів не назвали нікого.

Що станеться з грошима, які дали донори Байдену

Тепер, коли Байден вийшов з перегонів, фінансування його передвиборчої кампанії можуть передати Національному комітету Демократичної партії або незалежному комітету з питань витрат.

Деякі юристи і співробітники Демократичної партії неофіційно говорили, оскільки ім’я Камали Гарріс фігурує в документах, поданих до Федеральної виборчої комісії для створення комітету, Байден може передати контроль над виборчим рахунком саме Гарріс. При цьому республіканський юрист Чарлі Спис наголошує, що і Байден, і Гарріс повинні бути офіційно висунуті партією, перш ніж фінансування можна буде передати.

Байден і Демократична партія станом на липень мали 240 млн доларів у касі порівняно з 285 млн доларів у Трампа.

Вибір іншого кандидата, окрім Гарріс, може вимагати ще більших витрат на його представлення виборцям. Вважається, що потенційними кандидатами можуть бути губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, губернатор Іллінойсу Джей Пріцкер і губернаторка Мічигану Ґретхен Вітмер, хоча в неділю телеканал CBS News повідомив, що Ньюсом і Вітмер не планують претендувати на номінацію. Проте жоден з них не має такої популярності серед американців, як Гарріс.


Національний з’їзд Демократичної партії

Чи проголосують на Національному з’їзді Демократичної партії за Гарріс, залежить від того, чи об’єдналася партія навколо її кандидатури. Можливо хтось ще готовий кинути їй виклик.

Якщо на номінацію претендують кілька кандидатів, то з’їзд буде відкритим, і делегати зможуть проголосувати за кандидата, якого вони оберуть. У першому турі можуть голосувати лише зареєстровані делегати – близько 3900. Якщо жоден кандидат не набирає більшості голосів, то суперделегати – близько 700 партійних лідерів та обраних посадовців – можуть голосувати в наступних турах, доки не буде обрано кандидата.

Чи траплялося таке раніше

31 березня 1968 року президент Ліндон Джонсон оголосив, що знімає свою кандидатуру з президентських виборів. Це також останні вибори, на яких демократи мали відкритий з’їзд.

Джерело: The Washington Post, Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 13:36:10