Україна і світ

Як не підхопити гостру кишкову інфекцію, чим вона небезпечна – поради ЦГЗ

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) є однією з найбільш поширених інфекційних хвороб, вони можуть призвести до серйозних ускладнень. Здебільшого ці захворювання спровоковані бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із їжею чи водою.

У центрі громадського здоров’я МОЗ України розповіли, що таке гострі кишкові інфекції та як від вберегтись.

ГКІ: що це

Кишковими інфекціями можна заразитися через їжу, воду, купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

Зараз дивляться

Здебільшого збудники кишкових інфекцій перебувають у сирих тваринних продуктах (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти). Також вони знаходяться на немитих фруктах та овочах.

ГКІ проявляються слабкістю, лихоманкою, болем у животі, блювотою та діареєю.

Важливо звертатися за медичною допомогою, як тільки з’являються підозри на кишкові інфекції.

Кишкові інфекції: профілактика

Щоб не інфікуватися ГКІ необхідно вживати лише ті продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуватися правил гігієни та купатися тільки в офіційно відкритих водоймах.

Як зробити їжу безпечнішою:

  • очищайте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • продезінфікуйте всі поверхні та інструменти, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям;
  • зберігайте продукти у закритому посуді;
  • доводіть продукти до повної готовності (особливо м’ясо, яйця і морепродукти);
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу;
  • не залишайте готову їжу за кімнатної температури більше ніж на дві години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 12:41:05