Україна і світ

Без згадки про звірства і злочини РФ: на фестивалі у Венеції показали фільм про окупантів


На 81-му Венеційському міжнародному кінофестивалі показали пропагандистську стрічку російської режисерки Анастасії Трофімової Росіяни на війні.

У фільмі не показали руйнування та воєнні злочини, які окупанти вчиняють в Україні, а самих росіян зобразили “звичайними” людьми.

На Венеційському кінофестивалі показали стрічку про росіян на війні

Режисерка Анастасія Трофімова провела сім місяців разом із російськими військовими поблизу фронту в Україні, хоча дозволу на створення фільму вона не отримувала.

Зараз дивляться

У стрічці показано, що окупанти воюють нібито зі старим озброєнням та погано захищеною технікою. Хтось робить це, мовляв, лише за гроші, а хтось хоче помститися за втрату близької людини на фронті.

Герої стрічки начебто розчаровані тим, що війна затягується, а висвітлення конфлікту в державних ЗМІ називають “брехнею”. Трофімова заявила, що не бачила жодних ознак воєнних злочинів з боку росіян під час свого перебування на фронті.

– Я думаю, що в західних ЗМІ російські солдати асоціюються саме з цим (воєнними злочинами – Ред.), тому що інших історій не було. Це інша історія. Це моя спроба подивитися крізь туман війни і побачити людей для людей. Для мене найбільшим шоком було побачити, наскільки вони звичайні. Абсолютно звичайні хлопці з сім’ями, з почуттям гумору, з власним розумінням того, що відбувається на цій війні, – сказала Трофімова.

Українська режисерка Ольга Журба, яка представила на Венеційському фестивалі стрічку Пісні землі, що повільно горить, розкритикувала рішення про показ російського фільму. Вона наголосила, що російські кінематографісти мають показувати “справжнє обличчя злочинців цієї війни”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Трофімова відкинула критику Журби, сказавши, що “життєво важливо не розпалювати ненависть, а шукати спільну мову”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 17:03:46