Україна і світ

Чи можна позбутися похмілля за допомогою оливкової олії — вчені

Професор біомедичних наук Університету Англії Раскін Джастін Стеббінг пояснив, наскільки ефективним є такий популярний метод боротьби з похміллям як оливкова олія.

– Передбачається, що оливкова олія може покривати шлунок і сповільнювати всмоктування алкоголю, що нібито зменшує симптоми похмілля. Але, на жаль, такому твердженню бракує будь-якої наукової підтримки, – каже Стеббінг.

Як це працює

В оливковій олії дійсно міститься багато жиру, що утворює плівку на слизовій шлунка, яка сповільнює швидкість всмоктування алкоголю в кровотік.

Зараз дивляться

Проблема полягає в тому, що всмоктування алкоголю відбувається в тонкому кишечнику, тому тільки близько 20% всмоктується в шлунку.

Навіть якщо оливкова олія трохи сповільнює початкове всмоктування в шлунку, більша частина алкоголю все одно потрапить у кровотік трохи пізніше в процесі травлення.

Головна причина похмілля

Крім того, головною причиною симптомів похмілля, таких як зневоднення, головний біль і нудота, є метаболізм в організмі. Він відбувається під час розщеплення алкоголю, під час якого печінка змінює його на хімічному рівні за допомогою власних білкових механізмів.

Своєю чергою, оливкова олія не має жодного стосунку до вищезазначеного метаболічного процесу, тому не може вплинути і на похмілля.

Способи боротьби з похміллям

За словами вчених, є більш ефективні способи боротьби з похміллям, ніж оливкова олія:

  • гідратація. Зневоднення є основною причиною появи похмілля. Вода до, під час і після вживання алкоголю допоможе підтримати рівень гідратації та знизити симптоми похмілля;
  • харчування. Ситна їжа перед вживанням алкоголю може уповільнювати всмоктування алкоголю і зробить це ефективніше, ніж порція оливкової олії. У цьому можуть допомогти продукти багаті на білки, жири і складні вуглеводи;
  • поміркованість. Найефективніший спосіб запобігти похміллю – пити помірно;
  • поповнення поживних речовин. Після вживання алкоголю необхідно заповнювати втрачені електроліти та інші поживні речовини, що допоможе організму швидше відновитися. Наприклад, можуть допомогти фрукти, овочі та спортивні напої.

Ефект плацебо

Тим же хто стверджує, що оливкова олія дійсно допомагає, вчені нагадують про ефект плацебо. Віра в ефективність ліків іноді може призвести до відчутного поліпшення, навіть якщо ефективність самих ліків не доведена науково.

Джерело: Science Alert

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 13:25:05