Україна і світ

Як пасинкувати огірки: інструкція та що знадобиться

Щоб виростити гарний врожай огірків, городники мають не ігнорувати полив, внесення добрив та інші маніпуляції з догляду, як-от пасинкування. Останнє часто оминають увагою, а дарма, оскільки це дає багато переваг. Як правильно пасинкувати огірки у відкритому ґрунті та коли це потрібно робити – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Пасинкування огірків: що це за процедура

Пасинкування огірків проводять для поліпшення продуктивності рослини, по суті ця процедура полягає у видаленні пагонів, які утворюються в пазухах листя (між черешком листка та головним стеблом).

– Пасинкування огірків – це прищипування бічних пагонів, які з’являються на головному стеблі, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Навіщо пасинкувати огірки

Внаслідок пасинкування рослина концентрує зусилля на утворенні та розвитку зав’язей, а не на формуванні листя та довгих стебел. А це у свою чергу сприяє тому, що городня культура не лише раціональніше використовує поживні речовини, але й отримує більше місця, світла та доступ свіжого повітря.

Зараз дивляться

– Ця процедура стимулюватиме розвиток і плодючість центрального стебла.  Пасинки не будуть забирати частину поживних речовин, що дозволить зосередити ці речовини на розвитку якісніших плодів, – говорить Олексій Колесник.

Також пасинкування огірків потрібно для того, щоб:

  • прибрати гіркоту у плодів;
  • стимулювати зростання жіночих квіток;
  • збільшити плодоношення.

Якщо проігнорувати процедури та не провести пасинкування огірків на городі, то огірки будуть зростати у висоту, а їх розвиток буде неконтрольованим. До того ж, є великі ризики появи чоловічих квіток – пустоцвітів.

Коли потрібно проводити пасинкування огірків

Пасинкування огірків виконується лише тоді, коли пагони досягли розміру 3-6 см. Проведена раніше процедура буде неефективною, а якщо зробити маніпуляцію пізніше, то є ризик втрати врожаю, оскільки городня культура віддає енергію на ріст, а не на вирощування огірків.

– Пасинкування проводиться регулярно за появи нових бічних пагонів до кінця липня, – говорить Олексій Колесник.

Пасинкування огірків на городі можна проводити навіть пізніше, якщо ліана ще свіжа й не засихає.

У середині липня радять залишити один-два пасинки у самому низу ліани для того, щоб коли виснажиться старе центральне стебло замість нього могли вирости нові повноцінні зелені частини на старому кореневищі.

Як пасинкувати огірки на городі

Передусім пасинкувати огірки варто за технологією та з урахуванням сортових особливостей. Так, наприклад, у сортових плодів на основному стеблі формуються чоловічі квітки, на бічних пагонах – жіночі. У цьому випадку головне стебло прищипують після 6-7 листків, кількість бічних пагонів також регулюють, залишаючи один-два найсильніших.

Фото: Depositphotos

З гібридами варто чинити по-іншому – у них, як правило, врожай формується на головному стеблі, тож прищипують саме бічні пагони. Це допомагає сформувати рослину в 1, 2 або 3 стебла – один головний, плюс один бічний, плюс один головний і два бічних.

Зокрема зав’язі до 3-4 вузла видаляють, направляючи живлення вище стеблом, для потужнішого формування врожаю.

– Під час пасинкування видаляються бічні гілки з центрального пагону, що досягли розміру 3-6 см. Зокрема варто залишити декілька запасних пагонів, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Схема пасинкування огірків

Спершу підберіть хороший інструментарій для того, щоб пасинкування огірків на городі вдалося.

– Обрізку найкраще проводити гострими, стерильними ножицями або секатором, щоби не нашкодити рослині, – пояснює наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Пасинкувати потрібно обережно, щоб не пошкодити головний пагін. Найкраще це робити ножицями.

Щоби все вдалося і процедура пасинкування огірків пройшла легко, потрібно дотримуватися певних правил та дієвої схеми.

Перше, що варто зробити, це зафіксувати рослину на опорі. Далі необхідно видалити нижні бічні пагони, зав’язі та суцвіття біля стебел. Увага, обрізаємо лише ті, які досягли 0,5 м у висоту!

Після цього над отриманою зоною засліплення варто прищипувати батоги з боків над першим листом. Радять на висоті 0,5 м залишити одну зав’язь і кілька листків, а на висоті 1-1,5 м – три-чотири пагони з двома зав’язями і декількома листками.

Далі відрахуйте 0.5 м на кожному з пагонів та залиште три-чотири зав’язі і рівну їм кількість листя. Коли відстань до землі дорівнюватиме 20 см, вам варто прибрати точку росту.

Щоб побачити, як пасинкувати огірки, перегляньте коротке відео.

Як пасинкувати огірки у відкритому ґрунті

Іноді господарі сумніваються, чи потрібно видаляти пасинки у огірків у відкритому ґрунті. Так, безумовно, це варто робити, оскільки комахозапильні сорти дають більше чоловічих квіток, ніж всі інші. А це означає, що догляд за ними має бути ретельнішим.

Для того, щоб прищепити огірки у відкритому ґрунті, варто насамперед створити опору для городньої культури у вигляді шпалери. Далі з нижньої частини потрібно видалити суцвіття, вусики і бічні відростки та обрізати верхівку вище від шостого листка.

Увага, завжди залишайте не більше від трьох пагонів і стежте, щоб на кожному з них залишилося по чотири зав’язі. Не варто пасинкувати короткі стебла.

І пам’ятайте, що в жодному разі не потрібно видаляти здорове листя – ви маєте позбутися лише тих, які уразили комахи та захворювання.

До речі, іноді на городі оселяються слимаки, які здатні завдати чималої шкоди культурам. Раніше Факти ICTV писали, чим небезпечні шкідники та як їх позбутися за допомогою магазинних і народних засобів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-15 16:51:18

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин