Україна і світ

США та союзники дискутують щодо зобов’язань Україні у питанні членства в НАТО

Фото: Офіс президента

Сполучені Штати та кілька ключових союзників, включно з Великою Британією, активно обговорюють, наскільки рішучими будуть зобов’язання щодо членства України в НАТО на 75-му саміті блоку у Вашингтоні.

Союзники обговорюють зобов’язання Україні щодо вступу в НАТО

Як пише CNN, посилаючись на низку високопоставлених джерел, США стикаються з критикою з боку низки європейських країн за те, що вони не готові зайти так далеко, як хотіли б деякі – особливо ті, хто розташовані близько до кордону з Росією.

Офіційні особи США та Німеччини запропонували, щоб під час саміту наступного місяця НАТО пообіцяв, що в України має “міст” до членства в блоці, але це не “незворотний шлях”, як заявив у квітні генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зараз дивляться

Видання пише, що остаточне формулювання, яке НАТО зробить щодо України під час саміту у Вашингтоні, має вирішальне значення. Його ретельно обговорюватимуть, а потім досліджуватимуть, оскільки він окреслюватиме світу, зокрема Росії, перспективи для України в НАТО.

— На саміті (у Вашингтоні, – Ред.) ми зробимо конкретні кроки, щоб наблизити Україну до НАТО і забезпечити міст до членства, міцний і добре освітлений міст, – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі глав МЗС країн НАТО в Празі наприкінці травня.

Високопоставлений чиновник США заявив, що представники адміністрації Байдена не вважають, що слово “незворотній шлях” підтримає весь блок, йдеться насамперед про Угорщину. Чиновник сказав, що США вважають, що вони близькі до досягнення резолюції з усіма членами НАТО щодо цього формулювання.

Інший урядовець сказав CNN, що деякі члени НАТО також неохоче вживають це слово, оскільки Україна ще не здійснила всіх необхідних демократичних і антикорупційних реформ, необхідних для членства в блоці.

32 країни-члени НАТО зберуться 9-11 липня у Вашингтоні. Очікується, що саміт зосередиться на будівництві оборонного виробництва та досягненні планових показників оборонного бюджету через загрози з боку РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-19 20:06:38

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин