Україна і світ

дата і як можуть вплинути на Україну


Вибори президента США у розпалі, виборчі перегони завершаться наприкінці 2024 року. На черзі – дебати між Джо Байденом та Дональдом Трампом, які відбудуться 27 червня.

Коли вибори у США та як їх результати можуть вплинути на Україну  – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Коли наступні вибори в США – дата

– Вибори президента США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті вибори президента Америки.

Жителі оберуть колегії виборників, які у грудні 2024 року затвердять президента та віцепрезидента США. Крім того, американці визначаться з представниками палат Конгресу.

Зараз дивляться

Хто балотується у президенти США

За посаду президента знову змагатимуться чинний глава держави Джо Байден і 45-й президент США Дональд Трамп, оскільки під час праймеріз і кокусів у них не було конкурентів.

Фінальний етап виборів єдиного кандидата від партії на пост президента США – конвент.

За даними CNN, делегати Республіканської партії офіційно оберуть свого кандидата на національному конвенті – з 15 по 18 липня у місті Мілуокі (штат Вісконсин).

Конвент Демократичної партії відбудеться з 19 по 22 серпня у Чикаго (штат Іллінойс).

Чи очікувати Україні зменшення підтримки від Америки

Політолог Ігор Рейтерович спрогнозував, як результати виборів президента США можуть вплинути на військову підтримку України у разі перемоги одного з двох кандидатів – Джо Байдена чи Дональда Трампа.

Якщо переможе Байден, у нас залишиться та підтримка, яка є на сьогодні, звісно, з певними варіаціями, оскільки у США не особисто президент ухвалює такі рішення. Вони все ж таки мають бути погоджені Конгресом і Сенатом, – каже експерт.

Також, на його думку, у разі перемоги чинного президента США, можна передусім очікувати, що буде виконуватися безпекова угода, підписана 13 червня полях саміту G7 в Італії, і вона буде більш деталізована щодо надання Україні тієї чи іншої підтримки.

– І, по-подруге, доки триватиме агресія РФ, ми будемо отримувати від Сполучених Штатів військово-технічну і фінансову підтримку. Вона може мати інші цифри, не ті, які є на сьогодні. Це залежатиме від ходу війни і внутрішніх процесів у США, але на загальному рівні ця підтримка точно кардинально не зміниться і залишиться принаймні у тому форматі, який маємо, – зауважив Рейтерович.

У випадку перемоги Трампа політолог прогнозує два ключові сценарії розвитку подій для України.

– Перший полягає в тому, що Трамп повністю перегляне всі угоди і підтримку, яку отримувала Україна, і цей перегляд буде не нашу користь. Тобто це буде такий елемент примушування нас фактично до перемовин, до миру на не дуже вигідних для нас умовах, але для того, щоб показати, що він російсько-українську війну припинив, – пояснює він.

За таких умов, як зауважує експерт, обмеження цієъ підтримки може бути механізмом або інструментом тиску на Україну, щоб вона погодилася на компроміси, які Трамп просуватиме.

– Але з іншого боку, не менш ймовірним є сценарій, за яким підтримка не зменшиться, а можливо навіть збільшиться, тому що Трамп достатньо емоційна людина. Але з іншого – він вміє прораховувати наслідки від певних дій, хоча він їх дуже часто імпульсивно приймає. Він навіть колись про це говорив: що якщо РФ не пристане на якісь його пропозиції, він надасть Україні таку підтримку, про яку вона навіть не мріяла за час правління демократів, – вважає Рейтерович.

Тому називає варіант, коли Трамп піде навпаки на збільшення підтримки України, цілком ймовірним.

– Можливо, він відмовиться від того договору, який підписав Байден, а підпише якийсь інший, де стоятиме його прізвище, і він буде більш деталізований і глобальний ніж той, який ми маємо на сьогодні, – додає політолог.

Водночас ймовірність реалізації першого сценарію, на його думку, все ж таки вища, ніж другого, в тому плані, що “Трамп більше зосередиться на внутрішніх питаннях, але об’єктивно він повинен буде приділяти увагу, принаймні у перші місяці президентства, вирішенню проблем українсmко-російської війни”.

Хоча прогнозує, що Трамп може переформатувати цю допомогу – у вигляді кредиту, за рахунок конфіскованих російських активів чи прибутків від нафти.

– Тобто, з одного боку він намагатиметься допомагати, але з іншого – робити це не прямим коштом американських платників податків. У цьому контексті, найімовірніше, такі зміни нас можуть очікувати, – підсумував Рейтерович.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-19 17:20:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин