Україна і світ

Коли викопувати часник: оптимальні терміни 2024

Часник – це не лише ароматна приправа, але й цінний дар природи, багатий на корисні речовини. Щоб отримати рясний урожай цього овоча, важливо не лише правильно його посадити, але й вчасно викопати. Факти ICTV дізнавалися, коли треба викопувати часник та як правильно це робити. 

Коли викопувати часник озимий: терміни збирання  

Озимий часник зазвичай готовий до збирання в кінці липня – на початку серпня. Але це залежить від клімату та погодних умов. 

Ознаки стиглості озимого часнику: 

Зараз дивляться

  • Якщо нижнє листя часнику пожовтіло, а середнє – на третину або половину, це свідчить про те, що часник готовий до збирання. 
  • Стебла часнику повинні підсохнути на 2/3 довжини. 
  • У стиглого часнику лусочки на головках можуть трохи розтріскуватися. 
  • Зрілий часник легко викопується із землі. 

Коли прибирати ярий часник 

Ярий часник збирають трохи пізніше, в другій половині серпня – на початку вересня. 

Ознаки стиглості ярого часнику: 

  • Листя ярого часнику повністю пожовкло і зів’яло. 
  • Стебла ярого часнику повністю сухі. 
  • Цибулинка може розтріскуватися в зоні стику зубчиків. 

Не рекомендується перетримувати часник у землі, адже це спровокує розсипання, погіршення якості та вкорочення термінів зберігання. 

Коли часник залишається в землі занадто довго, головки можуть розтріскуватися через надмірне накопичення вологи. Це не впливає на його смак або якість, але може ускладнити зберігання. 

Етапи збирання та правила зберігання врожаю часнику 

Викопувати головки краще вранці або ввечері, коли земля прохолодна. Використовуйте лопату або вила, щоб не пошкодити плоди. Обережно підкопайте головку з усіх боків і підніміть її на поверхню. Обтрусіть з них землю. 

Не обрізайте стебла та коріння одразу – дайте часнику трохи підсохнути на грядці протягом декількох годин. Потім розкладіть часник на провітрюваному місці в тіні на 1-2 тижні для просушування. 

Правила зберігання часнику: 

  • Зберігайте часник в прохолодному, сухому та темному місці. 
  • Оптимальна температура зберігання – від 3 до 5°C. 
  • Помістіть часник в сітки, кошики або ящики з отворами. 
  • Не зберігайте часник разом з фруктами та овочами, адже це може призвести до його псування. 

Дотримуючись цих порад, ви зможете вчасно зібрати врожай, зберегти його свіжість та насолоджуватися його ароматом і користю протягом всієї зими. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-19 18:20:51

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин